Pražští radní vyměnili dozorčí rady čtyř firem. Udženija už láteří na twitteru

Pražští radní dnes odvolali a zvolili nové členy dozorčích rad pěti městských firem. Změny se dotkly společností Operátor ICT, Kolektory Praha, Obecní dům, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) a Pražská plynárenská holding. ČTK to potvrdily dva zdroje obeznámené s jednáním rady. Radní v pozici valné hromady už dříve změnili složení dozorčích orgánů několika společností, mimo jiné dopravního podniku (DPP) a Technické správy komunikací (TSK).

Společnost Operátor ICT vznikla v uplynulém volebním období a na starosti má informační technologie a ICT. Z její dozorčí rady byla odvolána pětice členů. Mezi nimi je například bývalý pražský zastupitel a současný šéf městské firmy Technologie hlavního města Tomáš Jílek. Odvolané členy nahradila pětice nových.

Stejný počet členů byl odvolán z dozorčího orgánu společnosti Kolektory Praha. Firma se stará o kolektory, tedy podzemní stavby, v kterých vede několik inženýrských sítí. V tomto případě ale radní dovolili pouze tři členy, další místa jsou zatím neobsazena. Mezi nově zvolenými je například starosta Libuše a pražský zastupitel Jiří Koubek (TOP 09). Změny se dotkly také rady Obecního domu.

Magistrátní pražská koalice slibovala změny, např. že v představenstvech nebudou politici! A realita? V Pražské plynárenské hned tři! Jeden TOPák, jeden Pirát a jeden Praha sobě. #SlibyChyby #SkutekUtek

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 18. prosince 2018

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) řekl, že v PVS a Kolektorech nabídla koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu místa v dozorčích radách opozičním ODS a ANO. V PVS tak podle něj bude zastupitel Ondřej Prokop (ANO). "Místo v dozorčí radě Kolektorů Praha připadne ODS," dodal Hlubuček. Jeho jméno zatím není známo.

Vedení města také obměnilo dozorčí radu firmy Pražská plynárenská holding, která v současnosti nevykonává činnost. Minulé vedení radnice počítalo s využitím společnosti jako základu pro připravovaný koncern městských firem. V dozorčí radě zasednou mimo jiné pirátský radní Adam Zábranský a pirátský zastupitel Viktor Mahrik. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) minulý týden uvedl, že společnost je zbytečná a zvažuje její zrušení. Nejde o společnost Pražská plynárenská, která v metropoli distribuuje plyn.

Sedm členů dozorčí rady bylo odvoláno z PVS, která se stará o městskou vodohospodářskou strukturu. Také je nahradil stejný počet nových členů.

Související

Více souvisejících

Praha Dopravní podník Praha Technická správa komunikací Aleksandra Udženija Česká pirátská strana Praha sobě (sdružení) Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy