Česko jako tygr na poli výzkumu? Chystá se nová strategie, trendem jsou spin-offy

Spolupráce se zahraničím ve vědě je podle vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace jednou z věcí, která se v posledním roce výrazně rozšířila. Inovativním prostředím se Česká republika může inspirovat v Izraeli, Finsku nebo Švýcarsku, řekl v rozhovoru s ČTK místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček.

RVVI připravuje inovační strategii pro posílení pozice ČR ve výzkumu a vývoji. Dokument s výhledem do roku 2030 chce rada představit v lednu. Podle Havlíčka se do něj promítá inspirace zahraničními příklady, i proto také RVVI průběžně posiluje svoji Mezinárodní radu. V listopadu se například její členkou stala Orna Berryová, jež mimo jiné jako první žena zastávala v izraelské vládě pozici vedoucí vědkyně a ředitelky průmyslového výzkumu a vývoje mezi lety 1996 a 2000.

"Není to ale jen Orna Berryová. Například s indickým prezidentem jsme předjednali špičkovou osobnost v oblasti vědy a v tuto chvíli rozjednáváme velmi významnou osobnost ze světa vědy a akademického a aplikovaného výzkumu ze Švýcarska," doplnil Havlíček. Každého člena si chce RVVI vybrat pro určitou vědní oblast.

"Konkrétně Berryová je jednou z nejvýznamnějších světových osobností v oblasti výstavby infrastruktury start-upů a spin-offů. Ona nám začne oponovat a připravovat společně s RVVI, CzechInvestem a ministerstvem průmyslu, jakým způsobem motivovat k zakládání startupů, jak je financovat, jak motivovat školy pro spin-offy," doplnil.

Spin-off firmy jsou společnosti, které se oddělily od mateřské organizace, například univerzity, a staly se nezávislým podnikem s cílem komercionalizace duševního vlastnictví. Se Švýcarskem rada začíná připravovat model, jak v ČR zavést spojení profesního vzdělávání ve středním a vysokém školství.

V září také RVVI informovala, že se jedná o zapojení evropských zemí do laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. "Německo je jedním z prvních kandidátů, který by tam měl vstoupit. Diskuse byla otevřena při našem společném jednání (premiér Babiš a místopředseda Havlíček) s paní (kancléřkou Angelou) Merkelovou. Pracuje se na tom velmi intenzivně," uvedl Havlíček. "Pokud Německo vstoupí do ELI Beamlines jako partner, měly by se přidat i ostatní země. V tuto chvíli je přizvaná Itálie," doplnil.

ELI Beamlines má zajištěno financování z národních zdrojů do roku 2021. V budoucnu by ale mohla být ustavena právnická osoba ERIC (Konsorcium evropské výzkumné infrastruktury). "Chceme-li, aby ELI-ERIC začal intenzivně fungovat na platformě mnoha zemí, které budou výzkumné kapacity sdílet, musí se to dokončit v letech 2019 až 2020. Příští rok bude zcela zásadní," řekl Havlíček.

Centrum ELI Beamlines funguje jako výzkumná infrastruktura, patří pod Fyzikální ústav Akademie věd. Zároveň je součástí evropské sítě světového významu, jejíž další centra jsou v Rumunsku a Maďarsku. Na těchto zemích by měla stát první verze ERIC. "Ale není nikde psáno, že musí být tři, mohou to být pouze dvě z nich," dodal Havlíček. Podle místopředsedy RVVI Pavla Barana není vyloučena varianta, že by v případě dohody do ERIC vstoupily dvě hostitelské země a současně se okamžitě jednalo o rozšíření o další země.

Související

Vědci, ilustrační foto

Základna pro boj s epidemiemi? Akademie věd ČR chce vybudovat Virologický ústav

Vybudování Virologického ústavu či centra by tuzemskou virologii i příbuzné obory posunulo na vyšší úroveň. Nyní je výzkum "rozptýlen" na různých pracovištích. Vznikla by také základna pro boj s epidemiemi virových onemocnění. Ústav by vyšel na střední jednotky miliard korun, především z evropských fondů. ČTK to řekla předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) a vědkyně v oboru experimentální botaniky Eva Zažímalová.
Vláda ČR

RVVI navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun, což je o 1,22 miliardy více, než činí letošní. Pro rok 2022 navrhuje rada rozpočet ve výši 38 miliard, o rok později by to mělo být 38,64 miliardy. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici a jež v pondělí projedná vláda.

Více souvisejících

Rada pro výzkum vývoj a inovace Karel Havlíček Vědci Česká republika firmy start-up spin-off

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy