Vládním zmocněncem pro jadernou energetiku bude Míl

Vládním zmocněncem pro jadernou energetiku se od února stane Jaroslav Míl, který byl v minulosti mimo jiné šéfem elektrárenské společnosti ČEZ. Do funkce ho dnes jmenovala vláda, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud byl vládním zmocněncem Ján Štuller.

Kabinet podle Babiše rovněž pověřil nového zmocněnce změnou statutu stálého výboru pro jadernou energetiku tak, že předsedou výboru bude premiér a místopředsedou bude ministryně průmyslu a obchodu. "A chceme nabídnout místa i pro opozici, předpokládám všech parlamentních stran a hnutí," uvedl Babiš.

Problematika jaderné energetiky se v uplynulých měsících stala jedním z hlavních témat především v souvislosti s možnou dostavbou jaderných bloků. Premiér Babiš i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v říjnu připustili, že česká vláda může rozhodnutí o případné stavbě nového jaderného zdroje odložit. Možností je podle nich prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Babiš na konci října uvedl, že její současná životnost by se mohla prodloužit o deset let. Náklady by byly 20 miliard korun, nový jaderný blok by stál zhruba 200 miliard korun, dodal.

V listopadu premiér zprávu o prodloužení provozu elektrárny a odkladu výstavby označil za nesmysl vytržený z kontextu. Stavbu nového bloku Dukovan by podle něj měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, uvedl.

Šedesátiletý Míl byl šéfem ČEZ v letech 2000 až 2003, v letech 2004 až 2011 stál v čele Svazu průmyslu a dopravy ČR. V posledních měsících působil jako poradce premiéra pro energetiku.

Stálý výbor pro jadernou energetiku ustanovil tehdejší kabinet svým usnesením v lednu 2016 jako stálý meziresortní koordinační a poradní orgán vlády pro otázky jaderné energetiky. Při své práci vychází z Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, spolupracuje mimo jiné na zajištění dlouhodobé bezpečnosti a stability dodávek jaderného paliva pro provoz jaderných elektráren.

Členy výboru jsou zástupci klíčových resortů odpovědných za rozvoj jaderné energetiky v Česku. Předsedou výboru je nyní ministr průmyslu a obchodu, místopředsedou náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením sekce energetiky a tajemníkem vládní zmocněnec pro jadernou energetiku. Vláda dnes Míla pověřila změnou statutu stálého výboru tak, že předsedou výboru by měl být v budoucnu premiér a místopředsedou ministryně průmyslu a obchodu.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš Jaroslav Míl (vládní zmocněnec) Energetika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

Feriho chováním se bude znovu zabývat policie. ÚS jí vrátil jeden z odložených případů

Policie podle Ústavního soudu chybovala, když odložila část kauzy exposlance Dominika Feriho. Soud vyhověl jedné z pěti žen, které se na něj obrátily, a zrušil usnesení státního zastupitelství. V případě ostatních stěžovatelek odložení platí. Policie se zřejmě bude muset k případu vrátit, Feri však nemusí být nutně znovu obžalován. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy