Pražské letiště vybuduje dva parkovací domy, přibude 1000 míst

Letiště Praha vybuduje v blízkosti Terminálu 2 dva nové parkovací domy, které zvýší současné parkovací kapacity zhruba o 1000 míst. Společně s nimi se změní i prostor před terminálem. Náklady na celý projekt by se mohly pohybovat až kolem 2,2 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí letiště Roman Pacvoň. V současnosti letiště nabízí pro veřejnost přibližně 4000 míst pro delší parkování a další místa pro expresní stání.

Výstavbou nových parkovacích míst letiště reaguje zejména na rostoucí počet cestujících. Loni jich odbavilo téměř 16,8 milionu, což je meziročně o devět procent více. Letiště navíc v dlouhodobém horizontu očekává další růst, což vyžaduje i více ploch pro auta.

Nové parkovací domy o celkové kapacitě 2000 míst vzniknou na části současných parkovacích ploch, kde je nyní zhruba 1000 parkovacích míst. Demolice tak čeká stávající parkovací dům PA Smart a venkovní parkoviště PB Economy se zastaví. Ještě letos chce letiště zahájit územní řízení. Stavba první z budov by měla začít v roce 2021, přičemž trvat by měla zhruba dva roky. Zahájení prací na druhé budově se pak budou odvíjet od prací na plánovaném rozšíření Terminálu 2.

Letiště v souvislosti s výstavbou uspořádala architektonickou soutěž, ve které zvítězilo studio D3A v čele s architekty Tomášem Prouzou, Jaroslavem Zimou a dalšími, podle jejichž návrhu by měl být celý projekt postaven. "Při volbě vítěze porota ocenila především všestranně promyšlený a profesionálně podaný návrh, a to od začlenění objektů do urbanistické koncepce, přes detail orientačního systému až po koncept umístění výtvarných děl," uvedl Pacvoň.

Rozsahem menší investice do parkování plánuje letiště realizovat i v průběhu letošního roku. V jeho závěru chce například spustit nový parkovací systém, doplnit detekci obsazenosti ploch, navigační prvky nebo rozšířit některé místa z 2,4 metru na 2,65 metru.

Letiště kvůli rostoucímu provozu plánuje několik dalších projektů, které by měly dále navýšit současnou kapacitu. Letos je naplánováno například otevření nové odbavovací přepážky na Terminálu 1 a nový odbavovací ostrov na Terminálu 2. Dokončena by měla být také rekonstrukce letadlových stání na prstu B a zmodernizovány budou dvě odletové čekárny. Začít by měla také rekonstrukce třídírny zavazadel. V příštích letech by kapacity letiště měly zvýšit především výstavba nové paralelní dráhy, která by měla začít za čtyři roky, a také rozšíření Terminálu 2.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Praha parkování Ekonomika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy