Škoda loni vyrobila 886100 vozidel, meziročně víc. Pozornost obrací na elektromobily

Automobilka Škoda Auto vyrobila v loňském roce ve svých českých závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách na Rychnovsku 886.100 vozidel, meziročně o 3,3 procenta více. Za nárůstem výroby stojí podle firmy důsledná modernizace a rozšíření českých výrobních závodů. Pro zajištění budoucnosti bude Škoda investovat dvě miliardy eur (více než 50 miliard korun) do elektromobility a nových služeb mobility, uvedla dnes v tiskové zprávě.

V Mladé Boleslavi vyrábí společnost Škoda Auto nejoblíbenější model Octavia. V roce 2018 zde vzniklo 258.000 kusů této modelové řady. Kromě Octavie se v mateřském závodě vyrábějí modely Fabia, Rapid a Karoq. Vozy Škoda Superb a SUV Kodiaq a Karog vyrábí automobilka v Kvasinách. V květnu 2018 zde firma otevřela multifunkční kompetenční centrum za 13,5 milionu eur (asi 350 milionů Kč) a v září pak nové vzdělávací centrum. V letošním roce zde začne sériová výroba vozu Superb s plug-in hybridním pohonem.

Automobilový průmysl tvoří v ČR přibližně devět procent hrubého domácího produktu, loni se zasloužil přibližně o dvě třetiny českého exportu. "Jsme hrdí na to, že jako značka Škoda patříme k ekonomickým pilířům země a že téměř dvě třetiny všech automobilů vyráběných v České republice v loňském roce sjela z výrobních linek naší společnosti," řekl člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus.

Kromě Mladé Boleslavi a Kvasin má firma svůj závod také ve Vrchlabí na Trutnovsku, tady Škoda vyrábí převodovky. V loňském roce firma ve Vrchlabí vyrobila 538.760 kusů automatické převodovky DQ 200, která se používá v řadě vozů koncernu Volkswagen. V mladoboleslavském závodě firma vyrobila 602.970 dalších převodovek a 584.880 motorů.

Letošní rok je pro Škodu vstupní branou do éry elektromobility, čeká ji tak největší investiční program v historii. V letošním roce odstartuje výroba čistě elektrické verze modelu Citigo a také Superb s plug-in hybridním pohonem. V roce 2020 bude následovat sériová verze studie čistě elektrického konceptu Škoda Vision E. Pětidveřové SUV kupé bude prvním nově vyvinutým elektrickým vozidlem značky.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává víc než 35.000 lidí a je aktivní na více než 100 trzích.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda automobilový průmysl Elektormobily Mladá Boleslav Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy