Zájem firem o operativní leasing aut klesá. Proč?

Firmy loni za tři čtvrtletí uzavřely o sedm procent méně smluv na operativní leasing osobních aut. Důvodem je zřejmě větší poptávka po financování ojetých vozů ze strany firem a celkové ochlazení na automobilovém trhu. Naopak počet uzavřených smluv domácnostmi se o osm procent zvýšil. ČTK to řekl generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jaroslav Krutilek. Operativní leasing si loni udržel více než poloviční podíl na financování nových osobních aut v kategorii firem a téměř třetinový podíl u domácností.

Podle odborníků začal růst zájem o pořizování osobních aut na dlouhodobější operativní leasing, tedy přesun od dvouletých smluv k pronájmům na tři až čtyři roky. Roste také zájem o benzinové vozy na úkor dieselů a nově také o hybridy, kde vede zejména Toyota.

"Po několikaletém boomu krátkodobých pronájmů na 12 až 24 měsíců se trh konečně vrací k více logickému přístupu a začíná se stabilizovat na pronájmech na 36 až 48, v některých případech až 60 měsíců," uvedl jednatel Toyota Financial Services Aleš Kamaryt. 

Strategie v oblasti krátkodobých operativních leasingů se podle něj mění. Důvodem je přesycení trhu s mladými ojetinami a ztráty na těchto vozech.

Nárůst mladých ojetin na trhu potvrzuje největší tuzemský autobazar AAA Auto. Jeho značka Mototechna zvýšila loni prodej zánovních vozů o třetinu. Podle obchodníků může být na trhu příliš mnoho vozů v některých tradičních konfiguracích.

Nejčastěji žádanými osobními auty na operativní leasing za loňský rok jsou Hyundai i30 a Škoda Fabia. Ze značek u zákazníků celkově vede Škoda Auto, následovaná Volkswagenem. Třetí je Hyundai, vyplývá ze statistik serveru Driveto.cz.

Při operativním leasingu zákazník platí leasingové společnosti měsíční splátky po dané časové období. Po uplynutí této doby vůz zůstává leasingové společnosti.

Související

Jan Švejdar

Policie ČR převzala nová civilní auta, poprvé na operativní leasing

Policie dnes převzala nová civilní auta, poprvé je pořídila na operativní leasing. Za čtyři roky zaplatí 191 milionů korun, dostane 500 octavií, které jim firma po dvou letech vymění za nové. Měsíčně vyjde jeden vůz na necelých 8000 korun, v ceně jsou kromě vozu také servisní úkony, pneuservis nebo pojištění.

Více souvisejících

leasing firmy auto Ekonomika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy