O2 loni rostl počet zákazníků i tržby, čistý zisk klesl

Největší tuzemský operátor O2 loni zvýšil konsolidované tržby o 0,8 procenta na 38 miliard korun. Čistý zisk firmě klesl o 2,5 procenta na 5,45 miliardy korun. Důvodem byly vyšší odpisy kvůli investicím do nákupu sportovních práv, transformaci IT systémů a investicím do sítí na Slovensku. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Z finančního pohledu byl rok 2018, a zejména jeho druhé pololetí, rokem nejvyšších investic od rozdělení společnosti v roce 2015. Kromě investic do nákupů exkluzivních sportovních práv a transformace informačních systémů jsme pokračovali v investicích do dalšího posílení vlastní mobilní sítě na Slovensku," uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil. Dodal, že většina investic směřovala do prorůstových oblastí.

Růst výnosů mobilního segmentu o 1,6 procenta na 20,3 miliardy Kč plně nekompenzoval meziročně o 3,6 procenta nižší výnosy v segmentu pevných linek, které dosáhly úrovně 10,4 miliardy. Hlavními zdroji nárůstu byly mobilní data, finanční služby, O2 TV a prodeje zařízení a příslušenství. Na Slovensku vzrostly celkové provozní výnosy v korunách o pět procent na 7,5 miliardy Kč.

Mobilní zákaznická báze se zvýšila meziročně o dvě procenta na 5,04 milionu. Počet smluvních klientů narostl o pět procent na 3,6 milionu. Na Slovensku počet klientů stoupl o 4,7 procenta na 2,03 milionu. Celkový počet aktivních přístupů k digitální televizi O2 TV se zvýšil o třetinu na 758.000.

"Počet zákazníků našich tradičních měsíčních tarifů O2 TV zvýšil za rok 2018 o více než 60.000 a počet mobilních zákazníků smluvních služeb o 165.000. Růst obchodního výkonu je o to cennější, že jsme jej dosáhli současně s úspěšným dokončením historicky největšího transformačního projektu informačních technologií. Ten nám v budoucnu umožní výrazně rozvinout samoobsluhu Moje O2 a zásadně změní způsob, jakým budeme vyvíjet nové produkty a obsluhovat naše zákazníky," dodal předseda představenstva a generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera jsou výsledky spíše zklamáním a akcie na ně budou reagovat negativně. Provozní zisk, který vykázal růst o šest procent, podle něj rostl jen díky změně účetního standardu. Investice v relaci k provozním výnosům činily za celý loňský rok 11,6 procenta, což je srovnatelný údaj s rokem 2017.

Loňský rok by měl být podle prohlášení managementu vrcholem investičního boomu, zatímco letošní rok bude záviset na tom, zda Český telekomunikační úřad spustí aukci frekvencí, s čímž v našem modelu počítáme. Za pozitivum lze označit stále nízkou úroveň zadluženosti, když čistý dluh vůči EBITDA dosáhl 0,72násobku.

Ve zveřejněné zprávě chybí návrh dividendy. Analytici její výši odhadují na 21 Kč, složenou z řádné dividendy 17 Kč a podílu z emisního ážia čtyři koruny. "Očekáváme, že celkový dojem z výsledků může být smíšený. Důvodem jsou mírně nižší tržby a nižší čistý zisk, než trh očekával. Úroveň tržeb je vždy významným ukazatelem a čistý zisk je důležitý pro dividendovou kapacitu, což je u O2 CR stěžejní faktor. Naopak EBITDA byla dle očekávání, což pomáhá volným peněžním tokům," dodal analytik J&T banky Milan Vaníček.

Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80procentním podílem investiční skupina PPF. Ta vlastní i majitele telekomunikační infrastruktury CETIN, který vznikl oddělením od O2.

Související

Více souvisejících

o2 Ekonomika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy