Největší kožešinová farma v ČR skončila, majitel chce kompenzace

Majitel největší české kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku David Vojtíšek ukončil její provoz koncem roku 2018. Farmu provozoval 26 let, choval asi 15.000 norků, veškerou produkci vyvážel do USA, Ruska a Asie. Po státu bude žádat kompenzace, bude usilovat o novelu zákona, který kožešinové farmy v ČR od letošního února zakazuje. Je připraven podat žalobu i k Ústavnímu soudu. Vojtíšek to dnes řekl ČTK. Musel se podřídit zákazu chovu zvířat pro kožešiny, který schválili poslanci v roce 2017.

"Chovy jsme ukončili, koncem loňského roku už na farmě žádná zvířata nebyla. Uvidíme, jaký bude další posun. Budu dělat všechno pro to, aby nastala stran zákazu změna. V zemích, kde zákaz byl, bylo přechodné období nebo adekvátní kompenzace, u nás nenastalo ani jedno, ani druhé," řekl.

Farmu nyní musí vyčistit a dezinfikovat, což potrvá aspoň dva měsíce. Všech šest zaměstnanců propustil. Čím se bude živit, zatím neví.

"Investoval jsem do toho všechny svoje prostředky. Teď nemám žádné prostředky, protože byly ve farmě, v materiálu," řekl Vojtíšek. "Budu se snažit, aby se něco změnilo, formou novely zákona, adekvátní kompenzace a v případě, že neuspěji běžným způsobem, budu se svých práv domáhat u Ústavního soudu," dodal.

Kožešinové farmy se rušily i v dalších krajích. Na Vysočině byla jediná kožešinová farma v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Podle starosty obce Zdeňka Dvořáka ukončila činnost. Chovala norky, fungovala desítky let.

Na jihu Moravy existovaly před dvěma lety tři kožešinové farmy. Dvě na Brněnsku v Jiříkovicích a v Syrovicích, třetí v Křižanovicích na Vyškovsku. Majitel jedné z nich, Jiří Drobílek ze Syrovic, už chov zlikvidoval, působí jako soukromý zemědělec. "Poslanci nás bezdůvodně zlikvidovali, potřebovali před volbami nahnat body a my jsme to odnesli. Bez náhrady nám zrušili živnost," řekl Drobílek ČTK. Majitele zbylých dvou farem se zastihnout nepodařilo.

V Olomouckém kraji podle oficiálních údajů fungovala jediná kožešinová farma, a to v Klopotovicích na Prostějovsku. Zaměřená byla podle dostupných informací na chov norků. "Provozovatel nám oznámil ukončení chovu k 31. lednu. V únoru tam provedeme kontrolu. Už by tam ale nemělo nic být," řekl dnes ČTK ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Vojtíšek choval v klecích ve Velkém Ratmírově, v areálu někdejšího JZD, 14.000 až 15.000 norků. Chovné stádo se vytváří desetiletí, určité skupiny a linie se šlechtí a kříží, aby se zlepšovala kvalita. Zvířata se usmrcují oxidy uhličitým a uhelnatým ve velkých bednách. Farma měla roční tržby přes deset milionů korun. Za posledních pět let do farmy investoval okolo 30 milionů. "Pak máte ještě tržní hodnotu firmy. Když nastal zákaz, má firma hodnotu nula. V Holandsku je zákaz platný od roku 2023, ale už 15 let předtím měli přechodné období," řekl Vojtíšek.

Zatímco ochránci zvířat přijetí novely vítali, provozovatelé farem poukazovali na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí. Novela zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Vztahovat se má na chov lišek a norků, nikoli například králíků nebo nutrií, tedy zvířat, která se využívají i na maso.

Související

Ministerstvo zemědělství

Zrušené kožešinové farmy mají smůlu. Proč od státu nedostanou odškodnění?

Ministerstvo zemědělství má připraveno na kompenzace pro bývalé provozovatele kožešinových farem 80 milionů korun. Dnes to na jednání sněmovního zemědělského výboru řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podle ředitele odboru environmentálního a ekologického zemědělství ministerstva Petra Jílka si ale žádný z chovatelů zatím nepodal žádost o odškodnění, protože podle současného zákona nedostanou na kompenzacích prakticky žádné peníze.
Ministerstvo zemědělství

Boj za kožešinové farmy v ČR nekončí. Majitel té největší podá ústavní stížnost

Ve všech devíti ještě loni fungujících kožešinových farmách byl ukončen chov, jak ke konci ledna nařídil zákon. Zjistili to veterináři, kteří farmy zkontrolovali, oznámil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Majitel největší tuzemské kožešinové farmy ve Velkém Ratmířově na Jindřichohradecku David Vojtíšek řekl, že se dále bude snažit o novelu zákona, který chov zakázal, případně podá stížnost k Ústavnímu soudu. Státní kompenzace za uzavřené chovy dosud nejsou stanovené.

Více souvisejících

kožešinové farmy odškodnění Ministerstvo zemědělství Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy