Cizinec vezl do Česka 153 kilo masa, veterináři se při kontrole zděsili

Celníci a veterináři zabavili a nechali v Českém Krumlově znehodnotit 33 kilogramů hovězího masa, které bylo určené pro jednu krumlovskou restauraci. Řidič vezl maso v osobním autě, neměl ho ani v chladicím boxu. Při následné kontrole veterináři v restauraci našli dalších 120 kilogramů masa bez prokázaného původu. Všechno maso šlo na likvidaci. Uvedli to dnes mluvčí jihočeských celníků Emanuel Breicha a ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Odkud maso pocházelo, nevědí.

"Nebyly k tomu žádné doklady a to, co řidič prohlašoval, pro nás není závazné. S Polskem to asi nemá vůbec přímou souvislost," řekl Breicha. V ČR platí od 21. února mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Do ČR se dostalo 700 kilogramů hovězího masa z Polska, kde byla zjištěna přítomnost salmonel. Veškeré maso se již dohledalo. Snědlo se ho kolem 110 kilogramů. Po tepelné úpravě by nemělo maso poškodit lidské zdraví.

Osobní auto Mercedes-Benz zastavili celníci v Krumlově 12. února. Při kontrole zavazadlového prostoru zjistili, že v něm řidič, cizinec, uložil několik desítek kilogramů syrového hovězího masa. Neměl k němu doklady. Maso navíc vezl v podmínkách, kdy nebylo možné vyloučit, že je kontaminované.

"Bylo v přepravkách, měl to v osobním autě, v kufru, nebylo to přikryté, což neodpovídá veterinárním podmínkám pro přepravu těchto mas a dalších živočišných produktů. Musí to být speciálně konstruované vozy, dobře čistitelné, musí splňovat požadavky na přepravu potravin, musí to účinně chránit před kontaminací," řekl Breicha.

Naše #maso #Gurmet jako příklad jednoduchého dohledání původu: https://t.co/vUCp2F6YYt#maloobchod #gastronomie #bidfood #bidfoodcz pic.twitter.com/9kEuG4yXNy

— Bidfood Czechia (@BidfoodCZ) 18. února 2019

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách. Náklad na místě znehodnotili obarvením a rozhodli, že se musí bezpečně zničit v asanačním zařízení.

"Všechno šlo k likvidaci, protože to bylo zboží neznámého původu, nebyly k tomu žádné doklady, nebyla tam identifikace a mohlo by dojít k ohrožení zdraví lidí. Všechno se to zkonfiskovalo, muselo se to dát do asanačního podniku. Ten, kdo to maso měl v držení, je povinen zajistit (asanaci) a dodat nám doklad, že ho neškodně odstranil," řekl Kouba.

Veterináři zahájili s řidičem, který maso převážel, správní řízení.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso český krumlov

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy