Češi utíkají z třetího důchodového pilíře, loni ubylo 16 tisíc lidí

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci roku 2018 spořilo 4,45 milionu lidí. Bylo to o 16.000 méně než na konci předloňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,49 milionu lidí. To bylo o 216.000 méně než na konci roku 2017. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 957.000 lidí, o 200.000 více než předloni v prosinci.

Pokles počtu lidí, kteří si ze své iniciativy nebo z popudu mzdové účtárny spoří na svoji penzi, je varovný a pro budoucnost veřejných financí neblahý, řekl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. "Můžeme se jen domnívat, zdali je to v důsledku rozpočtového populismu vlády, téměř neexistující veřejné diskuse o penzích nebo čisté naivity občanů, kteří si nespoří," dodal.

Výraznější nárůst u doplňkového penzijního spoření je podle analytika společnosti Starteepo Dušana Jilčíka dán tím, že lidé lépe chápou dlouhý investiční horizont, než si budou peníze ve stáří vybírat. Nebojí se využívat dynamičtější strategie, která by měla být dlouhodobě výnosnější. "I když například loni jsme byli svědky špatného zhodnocení," podotkl.

Objem státních příspěvků vyplacených za rok 2018 na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření činil sedm miliard Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek stoupl proti konci roku 2017 o devět Kč na 134 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplaceného na penzijní připojištění činil 128 Kč (nárůst o osm Kč) a na doplňkové penzijní spoření 160 Kč (nárůst o korunu).

Objem příspěvků zaplacených účastníky penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v roce 2018 dosáhl 36,7 miliardy Kč. Celkový průměrný měsíční příspěvek vzrostl proti konci roku 2017 o 56 Kč na 702 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění vzrostl o 56 Kč na 680 Kč a účastníka doplňkového penzijního spoření o 14 Kč na 790 Kč.

Levicová vláda staví aktivní občany do stále větší nejistoty. V roce 2015 zrušilo ANO a SocDem 2. důchodový pilíř. Potřebujeme zajistit hlavně příjmovou stránku důchodového systému. Jedině tak bude dnešní mladá generace a lidé ve středním věku mít záruku rozumné výše důchodů.

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 22. února 2019

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy důchody Ekonomika

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy