Proč v Česku neplatíme eurem? Kdy se to změní?

Pří výpravě na zimní dovolenou nezbývá než vyrazit do směnárny pro eura, ať už jedem do Rakouska, Itálie nebo na Slovensko. Kdo by si peníze raději neměnil si počká, ale měl by se i dočkat.

Vstupem do Evropské unie se Česká republika zároveň zavázala k přijetí společné měny. Euro tak musí přijmout všechny státy Evropské unie krom těch, co si vyjednaly výjimku a mezi ně Česká republika nepatří. Jde o Dánsko a Velkou Británii. V Dánsku se sice neplatí eurem, ale země splňuje všechny podmínky k jeho přijetí a zejména tu nejzásadnější. Dlouhodobý pobyt v ERM II. O co se jedná?

Jde o provázání obou měn, kdy národní měna vůči euru neposiluje ani neoslabuje. Pro Dánsko to v praxi znamená, že sice tisknou vlastní bankovky, ale dánská koruna se na devizovém trhu chová úplně stejně jako euro. Tudíž mají Dánové v podstatě euro, kterým se nedá platit v zahraničí. Britská libra takto s eurem provázaná není, ale Británie požádala o vystoupení z Evropské unie. Tudíž jediná země s plnohodnotnou výjimkou v účasti na společné měně bude záhy mimo Evropskou unii.

 

V pásmu ERM II je potřeba pobývat nejméně dva roky a po-té je možné přijmout Euro.  A jaká jsou další kritéria? Vládní deficit musí být pod 3% HDP a státní dluh do 60% HDP, obě kritéria Česká republika splňuje. Aktuálně by měla problém s požadavkem na inflaci do 1,5% hodnoty referenčního čísla, které je průměrem hodnot tří států eurozóny s nejnižší inflací. Nicméně v minulosti česká ekonomika dosahovala i na tento parametr, tudíž fakticky k přijetí Eura v Česku nejsou zásadní ekonomické překážky.

V současnosti přijetí eura brání především politický odpor, který vychází z nezájmu obyvatel o společnou evropskou měnu. Hnutí ANO, které dominuje současné politické scéně, přistupuje k Euru velmi váhavě. Naopak podnikatelé by si přáli, aby se euro co nejrychleji zavedlo.

Komu situace nejvíce prospívá? Kdo nejvíce vydělává na tom, že Česko nemá euro? Především všechny velké, ale i malé banky, jelikož na převodech měn účtují nemalé poplatky. Země eurozóny ročně ušetří odhadem 15 miliard eur právě na platbách bankám na převodech měn. Pokud má eurozóna 290 mil. obyvatel, tak poměrově by Česko hypoteticky na těchto poplatcích ušetřilo přibližně 0,5 miliardy euro tj. přibližně 13 miliard korun. 

Související

Euro, ilustrační fotografie. Komentář

Šest argumentů pro euro. Je reálné, že ho Česko přijme?

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu vyzval k přijetí eura a jeho slova nezůstala bez odezvy. Tohle téma se znovu (pokolikáté už?) stala centrem veřejné debaty v naší zemi. A ta debata jede jako vždy do nesmyslných zatáček, ostatně jako vždy, když se v té naší nejen strdím oplývající, ale hlavně odborníky na všechno překypující zemi něco řeší. Na jedné straně se straší jak o život, na straně druhé se maluje nebe bez mráčku. Klasika. 

Více souvisejících

Euro (měna) peníze EU (Evropská unie) eurozóna

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy