Řeznictví v Praze prodalo 300 kilo polského drůbežího, byla v něm salmonela

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Řeznictví uvedlo, že nemá od svých zákazníků zprávy o zdravotních problémech. S dodavatelem nakaženého masa ukončilo spolupráci. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali.

"Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil," uvedl Vorlíček. Maso od firmy Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski se podle něj prodávalo ve čtyřech pobočkách řeznictví. "Maso bylo přijato dne 12. března. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4. A zde bylo prodáno zákazníkům prodejen," dodal.

Veterináři nevědí o tom, že by někdo po konzumaci trpěl zdravotními problémy. "Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, nebo ekvivalentním systémem, tedy při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo při nižší teplotě s delší dobou úpravy," vysvětlil Vorlíček.

Četnost odběrů vzorků je nadstandardní, zejména u dodavatelů z Polska, uvedlo řeznictví. Salmonelu kontrola zjistila, přestože řeznictví podle svého prohlášení při dovozu splnilo veškeré veterinární předpisy. "Celá situace nás velice mrzí, již jsme přijali veškerá možná opatření včetně ukončení spolupráce s předmětným dodavatelem," podotkl jednatel řeznictví Miloš Křeček. "Nikdo z našich zákazníků se na nás dosud neobrátil s jakýmikoli zdravotními problémy, což lze vysvětlit jednak tím, že objem kontaminovaného masa byl poměrně malý, a také proto, že při dostatečné tepelné úpravě masa je bakterie zničena," dodal.

Zvýšený výskyt nemoci nezaznamenala ani pražská hygienická stanice. "Důvodem bude patrně tepelná úprava, bez které se v ČR drůbeží maso nekonzumuje. Je třeba vždy ke všem masným pokrmům přistupovat s obezřetností. To platí zejména pro blížící se grilovací sezónu, která se vždy projeví zvýšeným počtem hlášených průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami a campylobacterem," uvedla ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

O drůbežím z Polska se salmonelou informovali veterináři i v minulém týdnu, kdy dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo provést. V Bruselu to v pondělí řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, která podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin vyvážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců. Změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol - v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Související

Kuřecí maso z Polska

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě, vliv má více faktorů - válka na Ukrajině, ptačí chřipka a obecně vysoká inflace. Kuřecí je nejčastěji konzumovaným masem na světě, spotřebitelé od New Yorku přes Prahu až po Singapur ale zjišťují, že je dražší než bývalo. Informuje o tom dnes agentura Bloomberg.
Kuřecí maso z Polska

Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Více souvisejících

Kuřecí maso Praha salmonelóza státní veterinární správa

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy