Skupině innogy loni klesl v Česku čistý zisk, negativní vliv mělo teplé počasí

Energetické skupině innogy klesl loni meziročně čistý zisk na českém trhu o 14 procent na devět miliard korun. Tržby se proti roku 2017 snížily o půl procenta na 42,5 miliardy korun. Firma, která je největším distributorem plynu v Česku, to dnes sdělila ČTK. Podobu výsledků podle ní ovlivnilo hlavně teplé počasí.

"Z hlediska teplotního průběhu panovalo v loňském roce vůbec nejteplejší počasí od začátku měření v roce 1961. Průměrná teplota byla proti dlouhodobému průměru vyšší o 1,7 stupně. To samozřejmě negativně ovlivnilo celoroční prodané objemy zemního plynu," uvedl finanční ředitel innogy Česká republika Thomas Merker.

Celkem loni skupina dodala svým zákazníkům v Česku 27,2 terawatthodiny (TWh) zemního plynu a 2,7 TWh elektrické energie. U plynu to byl meziroční pokles o 1,2 TWh, u elektřiny naopak zaznamenala firma nárůst o 0,1 TWh.

innogy se vloni na českém trhu dařilo - skupina utržila celkem 42,5 mld. Kč. Velmi teplé počasí se podepsalo na meziročním poklesu prodeje zemního plynu domácnostem a maloodběratelům o 1,9 TWh a snížení zisku po zdanění o 14 % na 9 mld. Kč. #tiskovázpráva https://t.co/jPeoR0DwHB

— innogy v ČR (@innogy_cz) 3. dubna 2019

"Ve velmi tvrdé konkurenci jako jednička na trhu s plynem úspěšně odoláváme tlaku konkurence a na trhu s elektřinou nadále organicky rosteme. V dalších oblastech jsme investovali do budoucího rozvoje prostřednictvím nákupů," sdělil předseda představenstva innogy Česká republika Martin Herrmann.

Připomněl koupi sítě plniček CNGvitall pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG), kterou vybudovala strojírenská skupina Vítkovice, díky níž se skupina innogy stala lídrem tohoto trhu v Česku. "Úspěšně jsme loni také vstoupili do úplně nového byznysu a chceme rozvíjet aktivity v oblasti optických sítí a poskytování vysokorychlostního internetu," dodal Herrmann.

Skupina dále uvedla, že loni v Česku investovala 4,6 miliardy korun, z toho 3,1 miliardy Kč do obnovy plynárenské soustavy. "V rámci modernizace distribuční sítě jsme v loňském roce dokončili celkem 632 staveb a zrekonstruovali 262 kilometrů plynovodů včetně 50 regulačních stanic," uvedl generální ředitel společnosti GasNet Jan Valenta.

Skupina innogy zajišťuje v ČR dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků. Firma provozuje 65.000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a je největším tuzemským prodejcem stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Na konci loňského roku skupina v Česku zaměstnávala 4100 lidí.

Mateřská firma RWE a konkurenční E.ON se loni na evropské úrovni dohodly na rozdělení innogy, ve které RWE vlastní podíl 76,8 procenta. E.ON by v rámci dohody měl získat podíl RWE v innogy, RWE by měly zůstat aktivity innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a měla by získat rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity innogy v oblasti energetických sítí.

Související

innogy

Innogy od března změní ceny energií. Další dodavatelé zlevňují

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Více souvisejících

innogy Energetika Ekonomika Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy