Zmatky kolem e-cigaret: Polovina restaurací je zakazuje, neshodnou se ani lékaři

Polovina restaurací podle průzkumu iniciovaného senátorem Jaroslavem Malým (za ČSSD) nedovoluje ve vnitřních prostorách kouření elektronických či zahřívaných cigaret. Zákon přitom zakazuje od konce května 2017 v pohostinství jen klasické cigarety.

Tým senátora Malého v prvních třech měsících letošního roku oslovil 280 pohostinství, zastoupené byly různě velké obce a všechny kraje. Ve 54 procentech z nich je zakázáno kouřit elektronické cigarety, provozovatelé jen v pěti procentech rozlišují elektronické a zahřívané cigarety, z nichž některé povolují.

"V rozhovorech s personálem jsme se setkávali s pravidly typu zákazu kouření e-cigaret 'přes den', 'když tam jsou děti' nebo třeba 'podle toho, jak se domluvíte se zbytkem návštěvníků'," sdělil ČTK Malý.

V ostatních veřejných prostorách se na elektronické cigarety pohlíží podle zákona stejně jako na běžné. "V opačném případě by bylo možno tolerovat užívání těchto výrobků například ve školách a školských zařízeních, což není zejména z hlediska výchovy a ochrany zdraví dětí a mládeže žádoucí a je to proti cílům nové právní normy," uvedla v dopise České obchodní inspekci ředitelka odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví Martina Novotná.

Jednotní nejsou v názoru na elektronické cigarety ani odborníci, kteří se zabývají odvykáním kouření. Podle podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové je kolem 3000 odborných publikací, které mají opačné výsledky. "Lidé, kteří jsou striktně proti, se většinou vůbec nesetkávají s pacienty," uvedla. Neshodnou se podle ní například také na tom, jestli elektronické cigarety pomáhají od kouření odvykat či jestli vedou ke kouření děti.

Před dvěma lety se v Česku objevily k elektronickým cigaretám, do nichž se vkládají náplně s nikotinem a tabák neobsahují, také cigarety s tabákem zahřívaným. Používá je asi 200.000 lidí. "Zahřívaný tabák rozhodně nelze doporučit nekuřákům. Musíme však akceptovat, že existují kuřáci, kteří nechtějí nebo většinou nedokážou přestat užívat nikotin," dodala Králíková.

V zemích Evropské unie, které zavedly dříve zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách, ubývá kuřáků rychleji. Pomalejší jsou většinou země, které v restauracích tolerují kuřárny. Podle odborníků se projevily první pozitivní dopady už i necelé dva roky trvajícího zákazu v Česku, kde kouří asi 1,4 milionu lidí.

Ubylo hospitalizací u nemocí způsobených kouřením, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty. Za rok by tak nemuselo být hospitalizováno asi 20.000 lidí, větší úbytek je u starších 60 let. České zdravotnictví by tak mohlo ušetřit asi půl miliardy korun ročně. Roční náklady na léčbu kuřáků ale dosahují podle ministerstva asi 100 miliard korun.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Téměř čtvrtina Čechů je závislá na tabáku, alkohol často pije 16 procent lidí

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Co se týká alkoholu, v mezinárodním měřítku zůstává Česká republika mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku. Ten vyhlašuje Světová zdravotnická organizace  již od roku 1987 a připadá na 31. května. Vyplývá to z tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu.

Více souvisejících

Kouření E-cigarety Restaurace průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy