Za řízek si připlatíme. Výkupní cena prasat šla na jatkách nahoru, zdražili i výrobci

Výkupní cena prasat se postupně zvedla a zareagovali i výrobci masa a masných výrobků. Hlavním důvodem je zvýšení cen v Německu, na které je český trh s vepřovým úzce navázaný. Například tišnovský masokombinát Steinhauser zvýšil v prodejnách ceny vepřového zhruba o deset procent, čemuž odpovídá i zvýšení ceny masných výrobků, řekl ČTK ředitel podniku Ladislav Steinhauser. Výkupní cena kilogramu mrtvého jatečního prasete se zvýšila zhruba o pětikorunu na 40,50 koruny, řekl předseda předseda Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík.

Za globálně rostoucími cenami je především africký mor prasat v Číně, kde podle některých informací zdecimoval polovinu chovů. Poptávka Číny po dovozu se tak zvýšila. Česko navíc musí ve velkém spoléhat právě na dovoz, protože čeští chovatele vyrobí jen necelých 40 procent tuzemské spotřeby.

Podle některých zemědělců by mohl nedostatek vepřového vrátit výkupní ceny na úroveň, která bude pro zemědělce rentabilní. Dlouhodobě se totiž ceny pohybovaly na hranici rentability či pod ní.

"Hranice je zhruba na 30 korunách za kilogram živého prasete. V takovém případě jsme na nule či v mírném zisku. Takže pokud by vydržela současná cena přesahující 32 korun za kilo živého prasete alespoň půl roku, bylo by to dobré. Obvykle se však (ceny) často měnily," řekl Menšík.

Ceny se obvykle uvádějí buď za živé prase, nebo za mrtvé prase. "Jatka cenu mrtvého vypočítávají jako násobek ceny živého a koeficientu 1,285 či 1,3," vysvětlil Menšík. Zatím je však v optimismu opatrný. "Výrazně zvýšený zájem o prasata zatím necítím," řekl Menšík.

Podle předsedy Agro Miroslav Radka Janečka je možné, že současný stav ještě několik dnů vydrží, protože je otázka, jaké mají největší zpracovatelé a producenti zásoby vepřového.

Zatímco odběratelé dovozového vepřového mohou mít v budoucích týdnech problémy s nedostatkem, například Steinhauser, který má i vlastní jatka, se obávat nemusí. "Prasata kupujeme v regionu, tedy z jižní Moravy a Vysočiny," řekl Steinhauser.

Zvýšený zájem o české vepřové pocítil Janeček. Miroslavský podnik má totiž již několik let masnu zásobovanou svým masem v Brně-Černých Polích. "Už jedeme na hraně kapacity, zatím jsme nezdražovali," řekl Janeček.

Související

Potraviny

Nízké ceny jsou u výroby vepřového podle komory problémem

Snižující se výkupní ceny jsou pro zemědělce problematické. Jde hlavně o vepřové, kde klesly v posledním čtvrtletí loňského roku o čtvrtinu, sdělila dnes ČTK tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. U drůbežího masa podle ní cena dlouhodobě stagnuje, výrobci ale řeší navýšení cen krmných směsí. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý připomněl, že stát už požádal u chovu prasat o pomoc Evropskou komisi.

Více souvisejících

Maso vepřové Maso zdražování Vepři Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy