Metrostav hlásí za loňský rok propad zisku, tržby naopak vzrostly o desetinu

Stavební firmě Metrostav loni klesl čistý zisk meziročně o 7,6 procenta na 363,2 milionu korun. Tržby jí naopak vzrostly o 9,7 procenta na 21,5 miliardy korun. Výsledky zveřejněné v pozvánce na valnou hromadu ČTK potvrdil mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha. Příčinou poklesu zisku podle něj byla nízká až záporná ziskovost u projektů získaných v minulých letech. Zhruba 30 procent tržeb Metrostav loni vytvořil na zahraničních trzích.

"Obratově jsme významně překročili plánované parametry a zůstáváme asi na dvojnásobku obratu našeho největšího konkurenta. V případě hospodářského výsledku jsme mírně pod plánovanou hodnotou, a to zejména kvůli ztrátovým projektům z minulosti, na které jsme uzavírali smlouvy ještě v dobách záporných marží," uvedl Kostiha.

Na domácím trhu se podle něj stavělo více, nicméně za stále nepříznivé ceny. "Zejména v oblasti infrastrukturní výstavby pro veřejné zadavatele nebylo možné dosáhnout plánovaných hospodářských výsledků. Navíc, kromě železničního tunelu Ejpovice, který jsme loni dokončili, není v České republice žádná významnější tunelová stavba. Za zakázkami v podzemí tak musíme stále do zahraničí, zejména do Severských zemí," doplnil Kostiha.

Mezi nejvýznamnější zakázky Metrostavu na domácím trhu loni patřila rekonstrukce Národního muzea v Praze, dokončení železničních tunelů v Ejpovicích u Plzně nebo modernizace dálnice D1 v úseku Soutice - Psáře.

V zahraničí loni Metrostav pracoval na traťovém úseku metra Espoonlahti v Helsinkách, v Polsku staví úsek dálnice S7 a most poblíž Gdaňsku. Mezi další zakázky patří například stavba silničního tunelu Žilina na Slovensku nebo podzemní lanovka v tureckém Istanbulu.

Zásoba práce největší stavební firmy na českém stavebním trhu je podle Kostihy aktuálně lepší než v předchozích letech. "Očekáváme, že obrat bude stejný jako vloni nebo mírně lepší. Zároveň evidujeme zlepšení rentability na českém trhu, způsobené nedostatky výrobních kapacit," dodal Kostiha.

Metrostav a.s. byl založen v roce 1971 vyčleněním z národního podniku Vodní stavby za účelem výstavby pražského metra. V roce 1991 byl přeměněn na akciovou společnost a postupně se začal věnovat činnostem v dalším stavebních oborech. V roce 2018 byl výší tržeb lídrem českého stavebního trhu. Na konci loňského roku ve firmě pracovalo 3000 zaměstnanců, meziročně téměř o deset procent více.

Související

Miloš Zeman

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze Lánské obory

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.
David Rath

Rath podal dovolání v druhé větvi korupční kauzy

Aktéři druhé větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha postupně podávají dovolání, na jejichž základě verdikt později přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání podal Rath i manželé Kottovi nebo firma Metrostav, ale také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Informaci z justičních databází ČTK potvrdil Jiří Wažik, mluvčí Krajského soudu v Praze.

Více souvisejících

Metrostav Ekonomika Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy