V Česku nastane boom start-upů? Stát dá na jejich podporu rekordní sumu

Na podporu start-upů a menších firem půjde v souladu se strategií Česká republika: země pro budoucnost ze státního rozpočtu do roku 2027 šest miliard korun. Celkový objem financí programu, do kterého přispěje také soukromý sektor, by měl být devět miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl její místopředseda Karel Havlíček.

"Budujeme zde systém pro podporu začínajících firem a inkubátorů, aby firmy měly v regionech a městech možnost růst a aby se do nich vstupovalo kapitálem, na což budou následně navázány programy Českomoravské záruční rozvojové banky," uvedl Havlíček.

Dále je podle něj program zaměřen na vývojové projekty, které jsou těsně před zavedením a jsou spojeny s digitální ekonomikou. Program podporuje také menší firmy zabývající se zaváděním inovativních výrobků do praxe.

Právě jsme na RVVI schválili rekordní podporu startupům, malým inovativním firmám nebo těm, kteří zavádějí digitální nástroje do podnikání. V dalších osmi letech na tyto aktivity půjde 9,1 mld. korun. Naplňujeme cíle Inovační strategie. @Vedavyzkum https://t.co/SI12msRzVV

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) 26. dubna 2019

Materiál Česká republika: země pro budoucnost je součástí jednoho z pilířů Inovační strategie 2019 - 2030 zpracované RVVI ve spolupráci s podnikateli, vědci, akademiky a zástupci veřejné správy na podporu české vědy a výzkumu. Inovační strategie, jejímž cílem je dostat ČR mezi nejinovativnější země Evropy, obsahuje devět pilířů.

Týkají se financování výzkumu, rozvoje nové metodiky hodnocení vědy, start-upů a spin-off firem, chytré infrastruktury, změny podpory patentové politiky, digitalizace, změněné podoby daňových odpočtů na výzkum a vývoj nebo propagace země v zahraničí.

Rada podle místopředsedy RVVI Pavla Barana dále usiluje o zmenšení administrativní zátěže, což je jeden z největších problémů vědy. Chce identifikovat základní byrokratické problémy a poté připravit návrhy na změny legislativy. "Jde zejména o přípravu nového zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací a o vyvážení účelové institucionální podpory, která s sebou většinou nese více byrokratické zátěže," řekl Baran.

RVVI chce dále urychlit připravovanou metodiku hodnocení výzkumu pro vysoké školy. Původně jej měla vláda schválit do konce září 2019, nyní chce RVVI mít metodiku schválenou před letními prázdninami. Připravovaná Metodika 2017+ umožní vysokým školám, aby si samy zorganizovaly hodnocení výzkumných projektů s povinnou účastí zahraničních odborníků.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace je poradním orgánem vlády. Připravuje zejména národní politiku výzkumu a vývoje a inovací a kontroluje její uskutečňování.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček start-up Rada pro výzkum vývoj a inovace firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 57 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy