Česko je popelnicí Evropy? Babiš ztrhal čokoládu Milka, výrobce si to nedal líbit

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v pondělí jednat se zástupci obchodních řetězců kvůli dvojí kvalitě potravin. Česká republika je popelnicí Evropy, řekl na dnešní tiskové konferenci při zahájení kampaně hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu. Podle něj je nutné udělat opatření na národní úrovni, pokud se je nedaří prosadit v Evropě.

"My zkrátka uděláme opatření. Já se potkám s řetězci už v pondělí, protože mi bylo potvrzeno, že naše řetězce si nemůžou ani objednat tu lepší kvalitu. Že vlastně jsme byli vyčleněni jako ti, kteří nemusí mít stejnou kvalitu, a to je absolutně nepřijatelné," řekl Babiš.

Mluvil o tom s eurokomisařkou Věrou Jourovou. "Pokud je to pravda, budu první, který napíše komisařce (pro hospodářskou soutěž Margrethe) Vestagerové, aby to řešila, protože to je proti volnému trhu," dodal premiér.

"Není přece možné, aby si naše děti mohly koupit jenom čokoládu Milka, která má podstatně větší obsah tuku a cukru. Proč si naše děti nemohou koupit v našich řetezcích originál Milka čokoládu?" poznamenal. Zmínil také rybí prsty "plné vody".

Společnost Mondeléz International, která čokoládu Milka vyrábí, se proti Babišovým slovům ohradila. "Všechny naše výrobky jsou stejné kvality a podléhají stejným přísným standardům kontroly kvality v celé Evropě nebo kdekoliv jinde na světě bez ohledu na to, kde jsou vyrobeny nebo prodávány. Čokoláda Milka prodávaná v České republice je úplně stejná jako čokoláda prodávaná v Německu nebo Rakousku. Dvojí standardy kvality bychom nikdy nepoužili," napsala ČTK zástupkyně společnosti Gabriela Bechynská.

Navrhovaný zákaz takzvané dvojí kvality potravin by měla vláda projednat v chystané novele o potravinách do dvou týdnů, řekl v úterý ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V zákonu by mělo přibýt ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun.

Dnešním dnem začíná platit nová směrnice o nekalých obchodních praktikách. Do 21. května ji musí členské státy převést do národní legislativy. https://t.co/I4iiXzifHt

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 30. dubna 2019

Dodržování nového předpisu by měla kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Toman dodal, že problém dvojí kvality se týká takřka výhradně nadnárodních společností.

"V rámci vlády na tom spolupracujeme. Návrhy ministra Tomana jsou v koordinaci se mnou. Já jsem se i potkal se zástupci svazu obchodu, spolupracujeme s Potravinářskou komorou," doplnil Babiš.

Europoslanci schválili v polovině dubna směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se věnuje i dvojí kvalitě výrobků, ale nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých zástupců v Evropském parlamentu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš potraviny jídlo Obchody Ekonomika Čokoláda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy