Čistý zisk České spořitelny klesl, naopak se daří mateřské Erste Bank

České spořitelně klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun. Provozní zisk ale vzrostl o 11,2 procenta na 5,4 miliardy korun. Banka poskytla více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Největší podíl na nárůstu provozního zisku měl čistý úrokový výnos v souvislosti s rostoucími úvěrovými obchody a navyšováním úrokových sazeb. Na poklesu celkového objemu konsolidovaného čistého zisku se výrazně podílel povinný příspěvek do Fondu pro řešení krize, který se zvýšil o více než 50 procent na 0,7 miliardy korun, uvedla banka.

"V porovnání s předcházejícím rokem jsme za první tři měsíce dokázali poskytnout více úvěrů jak obyvatelům, tak i firemní klientele. Objem portfolia hypoték domácnostem vzrostl meziročně téměř o deset procent. Výborného výsledku jsme dosáhli také v oblasti depozit, jejichž objem se navýšil o více než devět procent. Zlepšování naší vlastní efektivity se projevilo v nárůstu provozního zisku," komentoval výsledky předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Jak málo stačí, aby politici poškodili podnikatelské subjekty: Pražský parket dnes uzavřel se ztrátou 2 %. Hlavním důvodem byly informace o zavedení sektorových daní. Moneta (-7,7 %), Komerční banka (-4,1 %). Erste (-1 %). Možné vyšší zdanění u mobilních operátorů: O2 (-1,8 %).

— Zdeněk Bubák (@ZdenekBubak) 29. dubna 2019

Hrubý objem klientských úvěrů očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 8,6 procenta na 715,2 miliardy korun. Z toho úvěry domácnostem stouply o 8,4 procenta na 387,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám, úvěrům malým podnikům a spotřebitelským úvěrům. Objem úvěrů podnikatelům se bez vlivu reverzních repo operací meziročně zvýšil o 9,1 procenta na 258,8 miliardy korun. Úvěrů velkým korporacím vzrostly o 16,8 procenta a malým a středním podnikům o 8,6 procenta.

Závazky ke klientům stouply meziročně o 9,1 procenta na 992 miliard korun. Vklady domácností se zvýšily o 7,9 procenta na 684,1 miliardy Kč, vklady korporátní klientely o 3,9 procenta na 202,2 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru o 31,1 procenta na 105,7 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 11,3 procenta na 7,3 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 2,8 procenta na 2,2 miliardy korun.

Čistý zisk z obchodních operací v meziročním porovnání klesl o 12,4 procenta na 0,6 miliardy korun, což bylo podle banky ovlivněno nižšími výnosy z obchodování s deriváty a cennými papíry.

Celkové provozní náklady se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšily o 4,2 procenta na 4,8 miliardy korun, nejvíce rostly náklady na zaměstnance.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 31. březnu 1,497 bilionu korun. Ve srovnání s objemem bilanční sumy k loňskému 31. prosinci se zvýšila o 4,9 procenta.

Česká spořitelna je největší bankou v ČR podle počtu klientů, kterých měla ke konci prvního čtvrtletí 4,6 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Skupině Erste Group stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 12,2 procenta na 377 milionů eur (9,7 miliardy Kč). Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali v průměru zisk 354 milionů eur. 

Čisté příjmy z úroků se zvýšily o sedm procent na 1,16 miliardy eur, a to hlavně v České republice. Příjmy z poplatků stouply o necelá dvě procenta na 487,7 milionu eur. "Ze současného pohledu jsme skvěle připraveni splnit naše cíle ve výročním roce 2019," uvedl v prohlášení generální ředitel Andreas Treichel. Upozornil, že příjmy rostou rychleji než náklady, úvěrová rizika jsou nízká a návratnost hmotného kapitálu vysoká.

Související

Více souvisejících

Česká spořitelna banky Ekonomika Erste Group Bank

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy