Růst mezd překonal očekávání. Stát svým zaměstnancům dopřává, shodují se analytici

Růst mezd v letošním prvním čtvrtletí překonal očekávání. Kladně se na tom podepsala nejen situace na pracovním trhu, ale i stát, který zvýšil výdělky svým zaměstnancům a od ledna také minimální mzdu. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK. Ti se dnes také shodli, že vzhledem k tomu, že růst překonal i prognózu České národní banky (ČNB), nemusí být u konce ani zvyšování úrokových sazeb, protože mohou rychleji růst spotřebitelské ceny v Česku. Analytici přitom neočekávají, že by se solidní růst mezd v dalších čtvrtletích neopakoval.

Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu průměrná měsíční mzda v Česku v prvním kvartále meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32.466 korun. Reálně, při zohlednění inflace, byla vyšší o 4,6 procenta. "ČNB ve své květnové prognóze čekala růst průměrné nominální mzdy na úrovni 6,5 procenta, údaje za první čtvrtletí naznačují, že skutečný celoroční růst bude vyšší," uvedl ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle analytiků přitom trh čekal, že se na růstu mezd začne podepisovat zpomalující se hospodářský cyklus. "Takto silný výsledek je tak poměrně překvapivý," uvedla Jelínková

Důvodem vyššího než očekávaného růstu mezd bylo vedle růstu platů státních zaměstnanců také výplata bonusů v bankovním sektoru nebo zvyšování platů v maloobchodě, který stále bojuje s nedostatkem pracovní síly a snaží se zaujmout atraktivními výdělky. Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenali zaměstnanci v kultuře, školství nebo administrativě. Naopak nejpomaleji rostly mzdy v IT sektoru. Podprůměrný růst mezd byl i ve zpracovatelském průmyslu, který je motorem české ekonomiky. Podle Jelínkové ale reflektuje zpomalující se ekonomiku.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že v souvislosti se zpomalením hospodářského růstu se v 1. čtvrtletí více rozevřely nůžky mezi vývojem mezd a produktivitou práce. "Růst mezd i dál předbíhá produktivitu práce, což může mít v několikačtvrtletním nadhledu negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků," uvedl Novák. Pozitivem v tomto ohledu podle něj zůstává to, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i Maďarsko, Polsko nebo Slovensko.

Ekonom Deloitte David Marek připomněl, že mzdy a zaměstnanost rostou rychleji než produktivita práce čtvrtým rokem, čímž se zvyšují mzdové náklady firem. Zatímco kurz koruny k euru či dolaru je podle něj letos stejný, či slabší než loni, reálný kurz, který zohledňuje rozdíl ve vývoji mzdových nákladů, dál posiluje.

"Na jedné straně by se dalo uvažovat, že jde o konvergenci k životní úrovni v bohatších zemích. Pokud ovšem zůstává přidaná hodnota české produkce na relativně nízké úrovni, potom rychlý růst mezd a posílení reálného kurzu je spíše erozí konkurenceschopnosti než udržitelným zvyšováním životní úrovně," doplnil Novák.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 
CZK

Průměrná mzda se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila, ta reálná ale klesla

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak páté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

průměrná mzda mzdy / platy Ekonomika firmy ČNB

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy