Státem zničená firma FAU vyhrála další soud, za 220 milionů neručila

Krajský soud v Brně ve středu vyhověl žalobě opavské firmy FAU a konstatoval, že společnost nebyla ručitelem za 220 milionů, které státu neodvedla zkrachovalá firma Verami. Právě údajným ručením celní a finanční správa zdůvodňovaly, proč vydaly vůči FAU podstatnou část zajišťovacích příkazů. Společnost FAU, která obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů skončila v konkurzu.

"Společnost FAU vyhrála u Krajského soudu Brno na podkladě naší žaloby ručení těch 220 milionů, tedy, že za Verami firma FAU neručí," cituje server neovlivni.cz právníka FAU Alfréda Šrámka. Soud případ vrátil finančnímu úřadu, aby se jím znovu zabýval. V příštím týdnu začnou soudy řešit dalších pět žalob, kterými se firma FAU proti postupu státu brání.

Aktuální rozsudek spolu se všemi předchozími posiluje pozici firmy v případě žaloby na náhradu škody, kterou od státu bude požadovat. "Výši škody řešíme s insolvenčním správcem, bude na to vypracovaný znalecký posudek z Vysoké školy ekonomické," dodal Šrámek.

Státní úřady v srpnu a září 2016 vydaly na firmu zajišťovací příkazy za 343 milionů korun s odůvodněním, že se firma zapojila do karuselového podvodu s DPH. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Firma se soudně brání. Nejvyšší správní soud (NSS) letos na jaře potvrdil rozsudek Krajského soudu v Ostravě, podle soudů neměli celníci pro tak velký zákrok dost silný důvod.

Případem se zabývá také policie. Spolumajitel firmy FAU Vojtěch Csabi je spolu s dalšími 15 lidmi obviněn z daňových úniků za 250 milionů. Ostravský krajský soud loni odblokoval Csabimu majetek. Podle soudu státní zástupce nevysvětlil, proč finanční úřad nepožaduje škodu po firmě, ale po jejím majiteli.

Případ FAU, jejíž sklady sídlily v areálu přerovské chemičky Precheza ze skupiny Agrofert, vešel ve známost v roce 2016. O rok později se případ ocitl v centru zájmu kvůli nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Podle některých politiků vyvolával záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nyní premiéra Andreje Babiše (ANO). "Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci," řekl na nahrávce Babiš.

Babiš několikrát popřel, že by v době působení ve funkci ministra úkoloval finanční a celní správu. Odmítl to i tehdejší šéf Finanční správy Martin Janeček.

Související

Krajský soud v Ostravě

Finanční úřad dostal přes prsty. Soud odblokoval majetek spolumajiteli firmy FAU

Ostravský krajský soud odblokoval majetek spolumajiteli opavské firmy FAU Vojtěchu Csabimu. Státní zástupce se podle soudce při rozhodování mimo jiné řídil trestním řádem, který od roku 2015 neplatí. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Csabi byl spolu s dalšími 15 lidmi obviněn z daňových úniků za 250 milionů. FAU skončila v konkursu po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se finanční správa domáhala zaplacení daní. Soud ale později označil příkazy za nezákonné.

Více souvisejících

FAU (firma) soudy Andrej Babiš Vojtěch Csabi (FAU)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy