Nebudeme hyperliberálové. České firmy by měly používat českou ocel, apeluje Havlíček

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce apelovat na české firmy ze stavebního nebo automobilového průmyslu, aby používaly českou ocel. Na dnešním setkání Ocelářské unie to řekl vicepremiér a šéf resortu Karel Havlíček (za ANO). Může to podle něj sice působit netržním dojmem, netržní je však už to, že se do ČR dováží ocel za dumpingové ceny. V této souvislosti zmínil Čínu.

"Pokud tato situace nastává, nebudeme se tvářit, že jsme hyperliberálové, a že tomu necháme volný průběh a budeme se jen dívat, jak se ocelářské firmy dostávají do čím dál tím větších problémů," řekl ministr. Stát podle něj musí o problematice jednat na evropské úrovni, hájit české zájmy, aby české hutnictví zůstalo konkurenceschopné. Dodal, že aktivní musí být i Evropská unie.

Ocelářská unie už dříve uvedla, že výroba surové oceli v Česku se loni zvýšila o desetinu na téměř pět milionů tun. Dařilo se mimo jiné výrobcům trubek, kteří jich vyrobili přes půl milionu tun. Meziročně vzrostl také vývoz oceli z ČR. Rostl ale také dovoz, který činil 7,52 milionu tun, což byla rekordní hodnota.

Pozici největšího světového producenta oceli loni potvrdila Čína s 928 miliony tun, což je přes polovinu globální produkce a o 100 milionů tun více než předloni. Výroba v zemích Evropské unie dosáhla loni 168 milionů tun, což je méně než v roce 2017, ale víc než americká a ruská produkce dohromady (87 a 72 milionů tun).

Klíčovým trhem pro českou ocel podle Ocelářské unie zůstává Evropa, kam loni mířilo 89 procent vývozu. Největším odběratelem je Německo, kam směřovala téměř čtvrtina vývozu. Země je také největším dodavatelem do ČR, když se na celkovém objemu dovozu podílí 21 procenty.

K plánovanému prodeji ostravských hutí ArcelorMittal (AMO) britské firmě Liberty House Havlíček zopakoval, že se chystá memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem, stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě huti. "Budu pevně věřit tomu, že nový vlastník ArcelorMittal to co nám slíbil, splní," uvedl. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve řekl, že Liberty House není transparentní firma.

Skupina ArcelorMittal musí ostravský podnik prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři z AMO mají obavu z toho, že podnik skončí. O situaci kolem AMO už dříve jednala i Sněmovna. "Nechceme se dostat do situace, kdy budeme řešit něco, až když bude pozdě," dodal ministr.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček ocel Průmysl Ocelářská unie Ekonomika ministerstvo průmyslu Čína

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 22 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy