Pozor na letišti, můžou vám zabavit i svačinku. Co se nesmí dovážet do EU?

Loni celníci do ČR nevpustili skoro 1081 kilogramů tzv. svačinek ze zemí mimo EU. Podobně jich zadrželi i předloni, pochází například z Kazachstánu nebo Ruska. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček, který připomněl, že do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy, ale také mléko či mléčné výrobky jako máslo, sýry nebo jogurty.

Zákaz dovozu se nevztahuje na několik evropských zemí, jde o Andorru, Lichtenštejnsko, Norsko, San Marino a Švýcarsko. "Pro státy jako Grónsko, Faerské ostrovy a Island platí, že z nich lze dovézt maximálně do 10 kg výše zmíněných produktů," dodal mluvčí.

Kontrolu pak provádějí celníci na letištích. A když tyto výrobky živočišného původu objeví, zabaví je a zlikvidují, podobně se postupuje i u balíků zaslaných poštou nebo kurýrní službou, ale i při nákupu přes internetový obchod v zemi mimo EU.

"Uvedená omezení mají svá opodstatnění. Při dovozu svačinek ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují. Mohlo by tak dojít k zavlečení nebezpečných nákaz zvířat nebo nemocí přenosných ze zvířat na člověka," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Tímto způsobem se do ČR mohl dostat africký mor prasat, který se v ČR objevil předloni.

Související

Celní správa

V tržnici Sapa našli padělky za pět milionů korun, prodejkyně skončila v poutech

Padělky značkového zboží v hodnotě originálů téměř pět milionů korun zadrželi v úterý pražští celníci v tržnici Sapa. Do skrytého kontejneru s téměř dvěma tisíci výrobků je zavedla sama prodejkyně. Jakmile celníci prozradili, kdo jsou, pokusila se utéct a jednoho z nich se snažila napadnout. Skončila v poutech. Celní správa ČR to uvedla na svém webu.

Více souvisejících

Celníci potraviny jídlo státní veterinární správa Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy