Zdraží zelenina ještě víc? Úrodě opět škodí sucho, pomoci může ochlazení

Tuzemské úrodě zeleniny letos opět škodí nebývale suché a teplé počasí, které už loni v České republice i Evropě výrazně snížilo výnosy zeleniny, což mělo za následek prudký růst jejích cen na pultech obchodů. Porosty zeleniny navíc na mnoha místech Česka poškodily prudké letní bouřky. Jak nakonec dopadne letošní úroda zeleniny a jak se budou vyvíjet ceny, bude záležet na počasí v příštích týdnech a měsících. ČTK to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny na celkové výměře 11.000 hektarů, která je v meziročním srovnání o necelá tři procenta větší.

"Ještě před týdnem či deseti dny bych řekl, že očekáváme výnos minimálně o 20 procent vyšší než loni. Za posledních pár dní ale byly porosty značně poškozeny a pokud počasí bude v tomto trendu pokračovat, tak výnosy budou hodně podobné jako loni. Vše se ještě ale může velmi výrazně změnit. Stačí, aby se ochladilo a bylo vlhko," uvedl Hanka.

Většina porostů zeleniny zakládaných letos v březnu a dubnu byla podle Hanky ve velmi dobré kondici. Chladný květen ale poškodil porosty hrášku a časné výsadby plodové zeleniny. "K výraznějšímu poškození porostů, zejména listové zeleniny, došlo kombinací mimořádně vysokých teplot a sucha ve druhé polovině června," upozornil Hanka. Zhruba 500 hektarů zeleniny, převážně salátů, květáku, ale i cibule a mrkve, pak bylo ve druhé polovině června poškozeno nebo zničeno přívalovými dešti a krupobitím.

Suché a větrné počasí podle Hanky brzdí růst všech porostů zeleniny. "Při teplotách nad 30 stupňů rostliny výrazně zpomalují růst i při dostatečném zásobení vodou. Zpomalení růstu se následně projeví poklesem výnosů," upozornil Hanka. Rozhodující plochy zeleniny v ČR jsou pěstovány pod závlahou, kterou pěstitelé kryjí vláhový deficit. Zavlažování jednoho hektaru ale pěstitele zeleniny stojí 15.000 až 25.000 korun.

Se suchem bojovali pěstitelé zeleniny v Česku i Evropě už v roce 2018. Sklizeň konzumní zeleniny loni v Česku podle údajů Českého statistického úřadu klesla meziročně o 42.829 tun na 198.863 tun. Loňský propad výnosů zeleniny v celé Evropě pak podle Hanky způsobil prudký nárůst cen především v jarním období. Například v únoru byly ceny zeleniny v Česku meziročně vyšší bezmála o 80 procent.

"ČR je v produkci zeleniny soběstačná zhruba na úrovni 35 procent, nemáme vybudované dostatečné skladovací kapacity. I v hlavní sezoně zůstáváme částečně závislí na dovozech z okolních států. Proto se cena v letošním roce ještě nedostala na obvyklou úroveň," podotkl Hanka.

U některých druhů zeleniny už po nové sklizni klesly farmářské ceny. Levnější jsou například ředkvičky, mrkev, zelí, kapusta či některé druhy salátů. U ostatních druhů Hanka očekává pokles cen v červenci a srpnu. "Cenový vývoj v dalších měsících bude záviset především na vývoji počasí v celé Evropě, dodal Hanka.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelenina zemědělci Sucho zdražování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy