Záchrana lounské vagonky? Areály bude využívat firma DAKO-CZ

Areál lounské vagonky společnosti Heavy Machinery Services (HMS) bude využívat firma firma DAKO-CZ. Jediný český výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla si komplex pronajal od insolvenční správkyně. Cílem operace je záchrana lounské vagonky. V tiskové zprávě to dnes uvedla insolvenční správkyně Petra Hýsková. DAKO-CZ počítá, že využije zaměstnance, kteří ve vagonce působí. ČTK to řekl mluvčí DAKO-CZ Andrej Čírtek.

Českobudějovický krajský soud koncem června znovu zamítl reorganizaci společnosti HMS, která má sídlo v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

"Po vyhlášení konkurzu jsem jednala v zájmu věřitelů, mezi kterými jsou i státní organizace, banky či dodavatelé, aby nedošlo k dalšímu snížení hodnoty HMS a aby byly maximálně uspokojeny všechny pohledávky. Stěžejní je, aby v areálu HMS zůstala zachována výroba tak, aby podnik i jeho zaměstnanci měli do budoucna perspektivu," uvedla Hýsková.

Vagonka v Lounech dluží věřitelům téměř 3,3 miliardy korun a od roku 2014 je v úpadku. V areálu v poslední době hospodařila společnost Legios Loco, která podle Hýskové převzala obchodní záležistosti po HMS. "Bohužel stejně jako v případě celého insolvenčního řízení firma Legios Loco nespolupracuje a naopak jedná obstrukčně tak, aby cíle konkurzu nebylo dosaženo," uvedla Hýsková. Zástupci Legios Loco to popírají a tvrdí, že insolvenční správkyně svým jednáním ohrožuje miliardový majetek firmy.

DAKO-CZ by podle Čírtka mělo využívat celý areál vagonky v Lounech. "Nájemce doufá, že postupně využije potenciál zkušených pracovníků z regionu včetně těch, kteří doposavad pracovali pro společnosti HMS nebo Legios Loco. Ani jedna z těchto společností ale nepředala evidenci svých zaměstnanců, proto DAKO-CZ uvítá, když se na ní zaměstnanci těchto firem v případě zájmu o spolupráci obrátí přímo," uvedl Čírtek.

V areálu vagonky v Lounech dnes v noci opět zasahovali policisté. Podle nich se jednalo o zatím blíže nespecifikovanou konfliktní situaci. Policie v areálu zasahovala už před týdnem. Podle neoficiálních informací tehdy skupina lidí chtěla zabránit insolvenční správkyni v inventarizaci majetku ve firmě.

Související

Soud, ilustrační foto

Firma Legios Loco se rázně ohradila. Insolvenční správkyně je prý ve střetu zájmů

Insolvenční správkyně firmy Heavy Machinery Services (HMS) je ve střetu zájmů, uvedla dnes pro ČTK mediální konzultantka Legios Loco Radka Háčková. Upozornila na to, že správkyně přihlašuje pohledávky HMS do insolvenčního řízení vedeného u Městského soudu v Praze proti firmě Legios Loco a zároveň má zkoumat pohledávky, které Legios Loco přihlásila do insolvenčního řízení HMS.
Soudy, ilustrační fotografie

Začalo insolvenční řízení s Legios Loco. Správnykě HMS nás vyhnala, tvrdí firma

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Legios Loco, která donedávna vyráběla a opravovala vagony v lounském areálu zkrachovalé firmy Heavy Machinery Services (HMS). Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, žádá o povolení reorganizace. Návrh na insolvenci Legios Loco zdůvodňuje tím, že insolvenční správkyně HMS paralyzovala činnost Legiosu v lounském areálu, odkud firmu a její zaměstnance vykázala. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Více souvisejících

Heavy Machinery Services (Legios) DAKO-CZ Ekonomika insolvence

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy