Firma Pilsen Tools je na dně. Soud zahájil insolvenční řízení

Pilsen Tools s.r.o., plzeňský výrobce nářadí, nástrojů a přesných kovodílů se 140 zaměstnanci, na sebe podal návrh na insolvenci kvůli předlužení. Krajský soud v Plzni s firmou zahájil insolvenční řízení. Vyzval věřitele k přihlašování pohledávek, uvedla v insolvenčním rejstříku asistentka soudce Andrea Hodinová.

Jde už o třetí podnik s dřívějším názvem Škoda Nářadí, který vznikl ze Škody Plzeň a má ekonomické problémy. V konkurzu jsou od minulého měsíce plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel (bývalé Škoda Hutě a Škoda Kovárny), jež od konce loňského roku kvůli nedostatku kapitálu na provoz a předlužení nevyrábějí. V akciové společnosti TS Plzeň (bývalá Škoda Těžké strojírenství) vyhlásily v květnu odbory stávkovou pohotovost. Firma je ve ztrátě a nemá dost zakázek. Pilsen Steel je v ruských rukou a má asi 600 zaměstnanců, TS s 200 lidmi vlastní ŽĎAS ovládaný čínskou skupinou CITIC.

"Česká firma Pilsen Tools není v současné době schopná dosáhnout stavu, kdy bude její výroba rentabilní," uvedl v návrhu zaslaném soudu právní zástupce podniku Marian Franc.

Produkce firmy je velmi omezena, aktuálně je provoz zajištěn. Nemá volné prostředky na zaplacení závazků. Audit z loňského léta doporučil silného strategického partnera, kterého se nepodařilo zajistit. Firmě rostly dluhy, jejichž splácení řešila dohodou o odložení splátek s bankou i obchodními partnery. "A současní vlastníci odmítli společnosti poskytnout nezbytné finanční zdroje," uvedla firma ve zprávě pro soud. Aktuálně dluží 33 milionů korun a má pohledávky 17 milionů korun. Nemovitosti má v zástavě ČSOB.

Insolvenční návrh podal jednatel Michal Štilip, který je ve funkci od letošního června po odstoupení dlouhodobě nemocného předchůdce. Požádal soud, aby v co nejkratší době rozhodl o konkurzu.

"Situaci monitorujeme. Jsme v kontaktu s odboráři a jsme schopni jim nabídnout služby. Ale je brzy jak na insolvenci, tak na to, aby lidé okamžitě ukončovali pracovní poměr kvůli tomu, že nedostali mzdy," uvedl ředitel plzeňského úřadu práce Zdeněk Novotný. Květnové výplaty mají. Podivil se nad tím, že všechny tři problémové továrny jsou ze strojírenství, zejména těžkého, a to v době, kdy se začíná mluvit o potížích automobilového průmyslu, které se přenesou z Německa.

"Aktuálně nejsme schopni továrnu bez cizího kapitálu provozovat," řekl ČTK Štilip. Vlastníkem 70procentního podílu je 72letá Švýcarka. Zdědila jej před deseti lety po otci, který firmu koupil před 20 lety z konkurzu. Švýcarka podle vedení ve firmě nikdy nebyla a nechce do ní dávat peníze. Ostatní tři čeští společníci, kteří mají po deseti procentech, odmítli podle Štilipa do firmy dávat peníze do doby vyhledání partnera.

"Přes Patria Finance jsme dělali všechno pro to, aby to někdo koupil. Ale nevyšlo to," uvedl Štilip. Zakázky podle něj nebyly problémem, ale nebylo z čeho firmu financovat. Od začátku roku vytváří podnik ztrátu asi 1,5 milionu korun měsíčně. "Není to žádná tragédie, ale v situaci, kdy už žádné peníze nemáte a nikdo vám nechce dát ani korunu, tak jsme obtížně v červnu zaplatili mzdy za květen," řekl. Zaměstnancům oznámil, že jim nemůže garantovat výplaty za červen.

Pilsen Tools loni utržil 178 milionů Kč. U ČSOB má úvěry 69 milionů korun na provoz a investice. Banka si podle Štilipa před několika dny začala stahovat na splátky veškeré peníze, které firmě přicházejí na účty, čímž se situace velmi zkomplikovala.

Pilsen Tool insolvence soudy Plzeň Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy