Aero Vodochody testuje nové letouny L-39NG, zatím vibrují na zemi

U nového letounu L-39NG z Aera Vodochody pokračuje testování prototypů, u prvního letového prototypu jde o pozemní vibrační zkoušky, které jsou nutné před zahájením letových zkoušek. Na druhém prototypu začaly statické zkoušky ověřující pevnost jeho konstrukce, řekl dnes mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.

Letoun, jehož první vyrobený kus poprvé vzlétl loni v prosinci, bude sloužit jako cvičný letoun i jako lehký bitevník. Vibrační zkoušky prototypu potrvají několik týdnů, v září by měl opět vzlétnout, představí se i na Dnech NATO v Ostravě. "Od října by se měl k letovým zkouškám připojit další letoun, v pořadí čtvrtý vyrobený kus," uvedl mluvčí.

Druhý prototyp bude při testech ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu v pražských Letňanech různě namáhán, až do jeho poškození, aby odborníci zjistili, zda jsou v pořádku pevnostní parametry. Pevnostní zkoušky potrvají zhruba rok.

Podle Tvrdíka aktualizovaný plán počítá s vynecháním certifikace letounu v konfiguraci pro základní výcvik (tzv. Basic Trainer), která byla původně plánovaná na konec roku 2019. Bude se směřovat rovnou k certifikaci pro pokročilý cvičný letoun (tzv. Full Trainer) naplánované na třetí čtvrtletí roku 2020. "Hlavní důvody, které nás ke změně plánu vedly, jsou dva. Na základní cvičnou verzi nebyly z trhu ohlasy, většina našich zákazníků má zájem o pokročilý cvičný letoun. Díky nejnovějšímu systému virtuálního výcviku v něm mohou být piloti vystaveni komplexním scénářům průběhu vojenského operačního letu. Druhým důvodem je úspora nákladů sloučením dvou kroků do jednoho," uvedl viceprezident Aera Vodochody pro projekt L-39NG Marco Venanzetti.

Aero Vodochody plánuje dodávky prvních sériových letounů v roce 2020, ovšem již v konfiguraci pokročilého cvičného letounu. "S certifikací a zahájením dodávek vyzbrojené verze (tzv. Light Attack) pak počítáme ve třetím čtvrtletí roku 2021," dodal Tvrdík.

L-39NG je jednomotorový dvoumístný letoun. Na jeho vývoji, který naplno začal v roce 2015, se finančně podílí jako strategický partner firma Omnipol. Konstrukčně jde o nový letoun, který ovšem vychází z aerodynamického konceptu legendárního stroje Aero L-39 Albatros. Nová generace má moderní avioniku a systém pro virtuální výcvik pilotů schopný například simulovat letecké a pozemní cíle. Díky novému motoru Williams International a tzv. mokrému křídlu s integrální palivovou nádrží má větší dolet a vydrží déle operovat ve vzduchu.

Aero má podepsaný kontrakt na dodávku čtyř letounů ve verzi Light Attack do Senegalu. Významně pokročila také jednání se státním podnikem LOM Praha, který má zájem o čtyři pokročilé cvičné letouny. Na dodání dalších letounů má Aero podepsané obchodní dohody, nejde ale o finální kontrakty.

Související

Aero Vodochody

Nový majitel Aera už ve Vodochodech nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta. Okolní obce, které proti záměru protestovaly, výsledek přivítaly.

Více souvisejících

Aero Vodochody L-39NG letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy