Tržby Čedoku loni vzrostly, zisk klesl. Vázne příjezdová turistika

Tržby cestovní kanceláře Čedok loni meziročně vzrostly o 22 procent na 2,55 miliardy korun. Zisk klesl o téměř dva miliony korun na 1,2 milionu korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

"Plán hospodářského výsledku na rok 2018 ve výši zisku 43,5 milionu korun nebyl splněn, již v průběhu 3. kvartálu roku 2018 byla očekávání na úrovni zisku do pěti milionů Kč. Neplnění plánu hospodářského výsledku bylo způsobeno zejména výpadkem marže z obchodní činnosti," uvedla firma.

Vedení společnost ve zprávě konstatuje, že zásadně vzrostla výjezdová turistika, kde se tržby zvýšily o 35 procent, klíčovým produktem byly katalogové zájezdy. "V disciplíně příjezdové turistiky došlo k poklesu tržeb (11 procent)," dodává společnost v dokumentu. Firma chce pokračovat v opatřeních, aby se propad zastavil.

Společnosti se zhoršily prodeje podnikatelského cestování a u prodeje dopravních cenin meziročně klesly tržby o devět procent, což Čedok přičítá tomu, že si firmy zajišťují služby cestovního ruchu pomocí on-line systémů.

Letos firma očekává, že bude mít zisk před zdaněním 29 milionů korun a tržby 3,23 miliardy korun. Podle zprávy by se letos měla rozrůst o dvě pobočky, mělo by jich tak být 38 s 259 zaměstnanci.

Jak loni ČTK řekl ředitel Čedoku Jan Koláčný, největší zájem byl loni o letecké pobytové zájezdy do Řecka a Turecka, následované zájezdy do Španělska a Bulharska. "Meziročně se také zvýšil zájem klientů Čedoku o zájezdy do kvalitnějších hotelů s vyšší úrovní služeb, což je do značné míry odrazem skutečnosti, že se stoupající hladinou příjmů v ČR roste i náročnost českých turistů," dodal.

Cestovní kancelář se předloni po třech ztrátových letech vrátila k zisku. Nejstarší českou CK koupila v roce 2016 polská cestovní kancelář Itaka. Čedok poté prošel řadou změn, změnou struktury produktů či změnou organizační struktury.

Mezi další velké cestovní kanceláře v ČR patří například Exim Tours, která loni prodala v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun, meziročně o 25 procent více. Dohromady na českém a slovenském trhu v roce 2018 činily prodeje Exim tours 7,01 miliardy korun, sdělil v červnu ČTK obchodní ředitel firmy Petr Kostka. Loňský rok hodnotil jako rekordní.

Související

Více souvisejících

čedok cestovní kanceláře Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy