Produkce masa ve 2. čtvrtletí vzrostla, vyšší byl i výkup mléka

Produkce masa v Česku se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.015 tun. Vzrostla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Nákup mléka od producentů dosáhl téměř 768,4 milionu litrů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Největší podíl v produkci mělo tradičně maso vepřové, a to 47 procent. S podílem 37,3 procenta následuje maso drůbeží a s 15,6 procenta maso hovězí," uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Produkce vepřového stoupla meziročně o procento na 53.607 tun. Porážky prasat se zvýšily o 1,3 procenta na 587.700 kusů. Ceny jatečných prasat začaly po ročním propadu růst, meziročně se zvýšily o 13,6 procenta. Zemědělští výrobci prodávali jatečná prasata v průměru za 30,48 Kč za kilogram živé hmotnosti nebo 39,63 Kč za kilogram jatečně upraveného těla. V porovnání s minulým čtvrtletím byla průměrná cena v mase vyšší o 4,76 Kč za kilogram a 426 korun za jatečné prase.

Výroba drůbežího masa dosáhla ve 2. čtvrtletí 42.534 tun a byla meziročně vyšší o 2,8 procenta. Ceny jatečných kuřat stouply o 1,2 procenta.

Hovězího masa bylo vyrobeno 17.788 tun, meziročně o čtyři procenta více. Porážky skotu na jatkách stouply ve 2. čtvrtletí o 3,1 procenta na 57.800 kusů. Podle statistiků meziročně vyšší počet poražených zvířat a vyšší výroba hovězího masa souvisely s nižším vývozem, především býků určených k porážce. Ceny jatečného skotu meziročně klesly v průměru o 3,2 procenta.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu v období od letošního března do letošního května se obrat obchodu s živými zvířaty meziročně snížil u všech tří druhů, a to v důsledku poklesu na obou stranách obchodu, uvedli statistici. Bilance byla u všech tří sledovaných druhů kladná. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, meziročně se ale u všech tří druhů zlepšila.

Ve 2. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 768,35 milionu litrů mléka, meziročně o 0,2 procenta více. Z toho mlékárny nakoupily od producentů a odbytových organizací ke zpracování 648,58 milionu litrů, meziročně o 1,1 procenta méně. Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle ČSÚ vzhledem k nízké cenové úrovni ve 2. čtvrtletí loňského roku meziročně vyšší o 6,2 procenta. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,92 Kč za litr, tedy o 18 hal/l nižší než v minulém čtvrtletí.

Zahraniční obchod s mlékem a mléčnými výrobky vykázal výrazný přebytek, meziročně se ale snížil na 198.300 tun. "Tento výsledek byl nejvíce ovlivněn výrazně nižším vývozem mléka a smetany," uvedl ČSÚ. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko Český statistický úřad Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy