Nečasův kabinet projedná 90miliardovou půjčku MMF, Suverenita protestuje

Praha - Pozici České republiky k poskytnutí půjčky ve výši zhruba 89 miliard korun pro Mezinárodní měnový fond (MMF) si má ve středu vyjasnit vláda Petra Nečase (ODS). Podle premiéra je tíha rozhodnutí na jeho kabinetu a ne na České národní bance (ČNB), z jejíchž devizových rezerv mají peníze odejít.

"Nepřistoupím na situaci, kdy by byla zodpovědnost shozena na ČNB. Zbavování se odpovědnosti vylučuji. Buď jako vláda rozhodneme, že se nezúčastníme, nebo se zúčastníme – a v tom případě budeme schopni nějakých garancí," prohlásil v úterý Nečas.Premiér přitom zopakoval, že není velkým zastáncem toho, aby Česko prostředky MMF poskytlo. Podle Nečase se totiž ukazuje, že existují rozdílné podmínky pro členy eurozóny a země stojící mimo ní. "To spočívá například v tom, že centrální banky eurozóny si mohou o prostředky požádat Evropskou centrální banku a nesahat tedy do rezerv. Nečlenské státy tuto možnost nemají," vysvětlil premiér.Z vládních stran mají k půjčce jednoznačně negativní postoj Věci veřejné. Naopak TOP 09 je spíš přikloněná k možnosti peníze MMF poskytnout. Zatímco šéf strany Karel Schwarzenberg tuto variantu zmínil bezpodmínečně, podle ministra financí Miroslava Kalouska si Česká republika nemůže dovolit zůstat v unii osamocena. Osobně by byl ale pro menší částku.Obavy z možné izolace České republiky má také opoziční ČSSD. "Česká republika by tu půjčku měla velmi pečlivě zvážit především tehdy, pokud to bude jedna z podmínek, abychom se nedostali do izolace. Jde o věc posouzení našeho národního zájmu," uvedl v úterý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.Vláda si musí ve středu vyjasnit, jestli o poskytnutí záruk rozhodne sama. Alternativně může požádat o souhlas některé parlamentní výbory, případně sněmovnu a Senát jako celek.Trnem v oku je půjčka pro hnutí Suverenita Jany Bobošíkové (SBB). Jeho příznivci ohlásili od 16 hodin před Úřadem vlády protest. "Je naprosto proti zájmům České republiky i proti zdravému rozumu, aby naši občané platili dluhy, které nezpůsobili. To vše v ekonomické situaci, kdy se sama ČR potýká s dluhy, vláda zvyšuje daně a zdražuje sociální a zdravotní služby," uvedla Bobošíková.Členové a příznivci SBB mají před Strakovou akademií zazpívat českou hymnu a připomenout kabinetu, že "státním symbolem naší země je lev, nikoliv bruselské hvězdy"."Suverenita jednoznačně podporuje odmítavé stanovisko prezidenta republiky Václava Klause, který považuje další zadlužování naší země za nebezpečné s tím, že poskytování dalších peněz eurozóně problém jen odsouvá, prodražuje, ale neřeší," zmínilo hnutí ve svém prohlášení. Od 18 hodin chce podpořit obdobnou akci, kterou na nedalekém Klárově pořádají Svobodní Petra Macha.Evropští lídři se na summitu unie dohodli, že země eurozóny a další státy by měly podpořit v rámci bilaterálních půjček MMF finanční injekcí ve výši 200 miliard eur, z toho 150 miliard eur by mělo jít od členských zemí eurozóny. MMF tak má získat další finanční prostředky k posílení svých zdrojů na boj s dluhovou krizí. Do příštího týdne mají země EU včetně Česka odpovědět, zda své záruky poskytnou. Na Českou republiku připadá díl ve výši 3,5 miliardy eur.

Související

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

Více souvisejících

Vláda ČR půjčky Suverenita

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

Německá vláda také povolí Ukrajině použít její zbraně k útokům v Rusku

Německá vláda povolí Ukrajině použít zbraně dodané Německem také k útokům proti vojenským cílům v Rusku. Uvedl to v pátek mluvčí vlády Steffen Hebestreit, píše agentura DPA. Stejný krok avizovaly i USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy