Zisk firmy Skanska se propadl o 93 procent

Praha - Čistý zisk přední tuzemské stavební firmy Skanska se loni v Česku a na Slovensku meziročně propadl o 93 procent na 67 milionů korun. Tržby společnosti klesly o 19 procent na 19,5 miliardy korun, sdělili zástupci společnosti na úterní tiskové konferenci.

Provozní zisk Skansky se v uplynulém roce snížil o 87 procent na 155 milionů korun.

„Tento výsledek je způsoben zejména nutností sanovat v letošním roce problémy z minulosti. Museli jsme vytvořit opravné položky a rezervy na některé projekty realizované před rokem 2008. A na těchto projektech bohužel dochází k plnění záručních závazků a řešení dalších problémů,“ uvedl Dan Ťok, předseda představenstva a generální ředitel Skansky.

"Není to proto, že bychom šli do zakázek se ztrátou nebo pod náklady," komentoval to ředitel Skanska Dan Ťok. Mezi problémové zakázky, které loni pokazily Skanska zisk, patří podle Ťoka například ekologická rekultivace v Řeporyjích u Prahy, výstavba Regionálního centra v Hradci Králové nebo bazénu ve Valašském Meziříčí. V Bratislavě společnost také zastavila plány na výstavbu bytového areálu, protože tržní hodnota projektu klesla na polovinu.

Skanska má nyní předjednané zakázky v hodnotě kolem 21 miliard korun. "To je paradoxně lepší situace než v loňském roce," sdělil finanční ředitel Skanska Patrik Chol.

Související

Skanska

Skanska je opět plně v rukou českých manažerů, Švédové vedení opustili

Praha - Správní rada tuzemské pobočky stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce, skončil tedy i předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010. Dnes o tom informoval web deníku E15.
Skanska

Skanska propustí 3000 lidí, varovala před slabším ziskem

Stockholm/Praha - Největší skandinávská stavební společnost Skanska se chystá propustit 3000 lidí, což je asi sedm procent z celkového počtu zaměstnanců. Firma oznámila, že loňský zisk by nemusel dostát očekávání. Skanska působí i v České republice

Více souvisejících

Skanska

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy