Kvalitu dálnice u Lovosic kontroloval za státní peníze otec ředitele Eurovie

Lovosice - Spor mezi Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a stavební společností Eurovia má další pokračování. Kvalitu práce kontroloval za státní peníze otec šéfa Eurovie Martina Borovky, řekl v pondělí agentuře Mediafax René Poruba, který je pověřen řízením ŘSD.

"Máme v ruce dokumenty, které ukazují na úzké propojení zhotovitele stavby se stavebním dozorem. O něčem to asi vypovídá, ale nechci zatím celou věc výrazněji komentovat. Pro mě je obecně prioritou, aby náklady za případnou špatnou práci nesli ti, kteří jsou za kvalitu stavby odpovědní. A ne daňový poplatník, který už to jednou řádně zaplatil," uvedl Poruba.

Problém se podle pověřeného ředitele týká dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. ŘSD tam zatím podle Poruby při běžné kontrole objevilo několik úseků, kde stavební dozor prováděla společnost zastoupená inženýrem Borovkou starším. Ten je otcem šéfa stavební společnosti Eurovia Martina Borovky, který vede se státem ostrý spor kvůli nekvalitně postavené dálnici D7. Problémy se přitom nevyhnuly ani zmíněné dálnici D8, kde stavební práce jako lídr sdružení stavebních firem rovněž vedla společnost Eurovia.Státní zakázka, ve které se do situace na hranici střetu zájmů dostal otec a syn, měla podle zjištění kontrolorů zhruba následující průběh. Výběrové řízení na hlavního gestora stavby vyhrála společnost Eurovia v čele s Martinem Borovkou. Tendr na stavební dozor investora dvojice firem Infram a Valbek. Pro prvně jmenovanou nakonec vykonával kontrolní činnost Borovka starší.

"To je přitom situace, kterou nemá ŘSD jako investor šanci řešit. Celý letitý mechanismus výběrových řízení a zadávání státních zakázek je na dlouhý příběh, ale na jedné věci se stejně nic nemění. Zakázka ze strany státu byla velmi slušně zaplacena a odpovědnost za dodání kvalitní práce musí nést stavební firma. O nic jiného v tomto, ani žádném jiném sporu, nejde," dodal Poruba.

Společnost Eurovia ale odmítá, že by osobní vazby měly jakýkoli dopad na kvalitu odvedených stavebních prací. "Argumentace pana Poruby je čím dál osobnější a lidsky dosti pokleslá. Inženýr Borovka starší je profesionálem s téměř čtyřicetiletou praxí ve stavebnictví a díky tomu je i v důchodu stále vyhledávaným odborníkem," uvedla na jeho obranu tisková mluvčí Eurovie Petra Kučerová a dodala, že by si ŘSD mělo "zamést před vlastním prahem".

"Vzhledem k tomu, že dodavatele stavebního dozoru si vybírá investor, tedy v tomto případě právě ŘSD, měl by pan Poruba svoje případné výhrady směřovat pouze do vlastních řad. Jakékoliv naznačené spojení mezi společností Eurovia a stávajícími aktivitami pana Borovky staršího je ryze účelovou spekulací," napsala Mediafaxu mluvčí.Celková výše zakázky v tomto případě přesáhla podle smluvní dokumentace pět miliard korun. Společnost Infram, která spolupracovala s Borovkou starším, si z celkového balíku měla podle Poruby ukrojit bezmála 120 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic podle svého pověřeného ředitele v současné době také pokračuje v hloubkových sondách pod problematickými úseky dálnice D7, o kterou vede stát se společností Eurovia na 900 reklamačních řízení.

Související

Více souvisejících

Dálnice eurovia

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy