Telefónica C.R. už vydala skoro 20 milionů SIM karet

Praha - Mobilní operátor Telefónica C.R. vydala na českém trhu od července 1996 do dubna 2012 celkem 19,495 milionu SIM karet s logem Eurotel či O2. Všichni tři mobilní operátoři v České republice mají 14,245 milionu aktivních SIM karet, na jednoho člověka tak připadá 1,36 telefonního čísla.

Telefónica Czech Republic ve své síti na konci roku 2011 registrovala celkem 4,942 milionu aktivních SIM karet, když v roce 2011 na lehce klesajícím trhu získala 103 tisíc nových klientů. Všichni tři mobilní operátoři v České republice měli podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) 14,245 milionu SIM karet.

Od července 1996, kdy Eurotel (předchůdce O2) zahájil provoz první sítě GSM v České republice, do konce dubna 2012 bylo klientům předáno 19,495 milionu SIM karet s logem Eurotel či O2. Téměř sedm milionů (6,847 mil.) z nich byly karty k běžným tarifům, větší část (65 procent) byla vydána uživatelům jako předplacené SIM karty, a to ať už při nové aktivaci či v rámci výměny SIM karty.

Deset let zpátky bylo v České republice jen 67 mobilních čísel na sto obyvatel. Na konci roku 2001 byla penetrace mobilních telefonů v České republice na úrovni 67 procent. Největší operátor – Eurotel (předchůdce současného O2) měl 3,238 milionu klientů a celkový počet SIM karet dosahoval 6,946 milionu. Česká republika tak už tehdy v přijímání mobilní komunikace dostihla a předběhla vyspělý svět, kde bylo v průměru 58 mobilních čísel na sto obyvatel. Celosvětově bylo přitom na konci roku 2001 jen zhruba 16 čísel na sto obyvatel.

Související

USB-C

Jednotná nabíječka na vše má zelenou. Europoslanci schválili USB-C od roku 2024

Evropský parlament dnes učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
Telefonní nabíječka, ilustrační fotografie.

EU chystá zavedení jednotné nabíječky pro telefony či tablety

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise dnes představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.

Více souvisejících

telefony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy