500 největších firem střední a východní Evropy: Česko má v žebříčku 78 zástupců

Česko má v žebříčku 500 největších firem střední a východní Evropy podle obratu za rok 2019 celkem 78 společností, což je o 18 více než o rok dříve. V žebříčku Coface CEE Top 500 obsadila první místo polská společnost PKN Orlen, druhá je česká Škoda Auto a třetí maďarská ropná a plynárenská společnost MOL. Vyplývá to ze studie CEE Top 500, kterou podvanácté představila úvěrová pojišťovna Coface.

"V roce 2019 většina společností v regionu střední a východní Evropy využila výhody tehdy pokračujícího příznivého ekonomického prostředí. Platí to zejména pro menší ekonomiky orientované na export," uvedl dnes generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR Ján Čarný.

První místo v žebříčku získalo Polsko i přesto, že se počet polských společností zařazených do žebříčku CEE Top 500 snížil o 12 ze 175 v roce 2018 na 163 společností v roce 2019. Druhé místo patří Česku. Maďarsko kleslo na třetí místo.

ČR je zpět na druhém místě poté, co loni obsadila čtvrté místo. "ČR je domovem významných automobilových společností, které jsou pilířem její ekonomiky. Automobilový a dopravní sektor zůstává v žebříčku z pohledu českých společností stále nejsilnějším," upozornil Čarný.

V regionu střední a východní Evropy je 60 procent tržeb tvořeno největšími společnostmi, která se koncentrují do tří klíčových odvětví, automobilového průmyslu a dopravy, petrochemického a plynárenského průmyslu a obchodu. Největší nárůst obratu byl zaznamenán v textilním, kožedělném a oděvním průmyslu (o 23,2 procenta) a ve stavebnictví (o 13,6 procenta). Naopak metalurgie, přesné strojírenství, stejně jako dřevozpracující a nábytkářský průmysl generovaly ve srovnání s předchozím rokem nižší obrat.

Coface působí v úvěrovém pojištění. Přehled 500 nejvýznamnějších společností ve střední a východní Evropě Coface CEE Top 500 zveřejňuje každoročně. Průzkum představuje pořadí podniků podle obratu a zkoumá i další aspekty, jako je počet zaměstnanců, rámec působení, odvětví a trhy a nově také hodnocení úvěruschopnosti podle metodiky Coface.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy PKN Orlen Škoda MOL (maďarská síť benzinek)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy