Získat půjčku a nebo leasing bude těžší

Praha - Získat půjčku nebo leasing bude od příštího roku obtížnější. Finanční zdraví klientů budou po bankách kvůli rostoucímu podílu nesplácených úvěrů přísněji posuzovat i leasingové a splátkové firmy a další nebankovní poskytovatelé půjček v České republice, píše páteční Právo.

Leasingové a splátkové firmy budou pomocí sofistikovaných modelů odhadovat, jak budou jejich klienti schopni splácet své závazky i po roce od poskytnutí úvěru. Právu to řekl Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení LLCB, které v ČR provozuje Nebankovní úvěrový registr.

Podle informací deníku si pravděpodobnou finanční situaci klientů na rok dopředu už delší dobu propočítává asi polovina domácích bank. Bankovní domy mají svůj registr, kde se shromažďují negativní i pozitivní informace o klientech.

Členové nebankovního registru, který sdružuje třeba i poskytovatele kreditních karet a faktoringové firmy, by měli podle Koláře začít v prvních měsících příštího roku hodnotit své klienty pomocí nové metodiky, tzv. Credit Bureau skóre, píše Právo.

„Jde o číslo, které na základě historických dat o splácení i nesplácení úvěrů umožní nebankovním institucím zjistit, s jakou pravděpodobností se jejich klient dostane v následujících dvanácti měsících do problémů se splácením,“ upřesnil pro deník Kolář.

Skóre, které se již dnes používá v řadě zemí světa, pomůže podle něj finančním institucím snižovat rizika a zrychlit procesy. Dobrým klientům naopak v budoucnu může podle Koláře přinést dokonce i lepší úvěrové podmínky.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky leasing

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy