Češi jsou národem sázkařů, jen loni prosázeli 126,8 miliardy korun

Praha - V roce 2011 Češi prosázeli celkem 126,8 miliardy korun, oproti roku 2010 tak vzrostl objem vložených částek o 0,9 procenta. Jak ministerstvo financí uvedlo ve středu, na výhrách bylo v roce 2011 vyplaceno celkem 95,7 mld. Kč.

Zatímco v roce 2010 se meziročně zvýšily příjmy provozovatelů ze hry při současném zachování vložených částek, v roce 2011 příjmy provozovatelů ze hry vykázaly oproti roku 2010 pokles o 2,3 procenta na 31,1 mld. Kč. Stejně jako v předchozím roce se největší nárůst vložených částek odehrál v oblasti technických zařízení, především interaktivních videoloterních terminálů, k poklesu oproti tomu došlo u výherních hracích přístrojů a u loterií.

Příspěvky na veřejně prospěšné účely se meziročně prakticky nezměnily a dosáhly výše 3,5 mld. Kč. Předepsaný odvod části výtěžku poklesl zejména v segmentu loterií, kde pokles byl o 0,3 mld. Kč, což je meziročně o 48,6 procenta. V segmentu technických her byl nárůst o 0,3 mld. Kč, což je meziročně o 13,9 procenta.

Do státního rozpočtu a rozpočtů obcí bylo formou správních a místních poplatků a poplatků na státní dozor odvedeno provozovateli loterií a jiných podobných her celkem 3,7 mld. Kč. Pro srovnání v roce 2010 tato částka činila 3,3 mld. Kč, meziroční nárůst činil tedy 12 procent. Výše odvedených místních poplatků vzrostla o 57,8 procenta na 1,4 mld. Kč. Meziročně opět poklesl celkový výběr místního poplatku za výherní hrací přístroje o 0,2 mld. Kč. Výběr místních poplatků za jiná technická herní zařízení, který byl v roce 2010 umožněn novelou zákona o místních poplatcích, činil 0,8 mld. Kč.

Stejně jako v roce 2010 zaujímají největší podíl mezi sázkovými hrami a loteriemi technická zařízení. Celkový podíl technických her (včetně internetové kursové sázky) na vložených částkách byl 60,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2010 došlo k nárůstu jejich podílu na trhu o 9,3 procenta a oproti roku 2010 vzrostly vložené částky o 19,3 procenta na 76,7 mld. Kč, příjmy ze hry vzrostly o 20 procent na 18,7 mld. Kč. Vývoj je oproti dřívějšku méně dynamický - v roce 2010 činil nárůst vložených částek 26,6 procenta v porovnání s rokem předchozím. Na nárůstu se opět nejvíce podílí interaktivní videoloterní terminály, u kterých se vložené částky zvýšily o 7,9 mld. Kč.

Za technickými hrami následují výherní hrací přístroje s podílem na vložených částkách 24,3 procenta (30,9 mld. Kč). Ve srovnání s rokem 2010 klesl jejich podíl na trhu o 5,8 procenta. Zatímco zájem o výherní hrací přístroje v kasinech se meziročně příliš nezměnil, k poklesu vložených částek došlo u výherních hracích přístrojů povolovaných obcemi. Oproti roku 2010 poklesly vložené částky o 35,5 procenta.

Mírně se snížil zájem hráčů o klasické kursové sázky v sázkových kancelářích, zatímco u internetového kursového sázení, zařazeného v tabulkách mezi technické hry, se vložené částky zvýšily. Zatímco v roce 2010 se poměr vkladů mezi klasickou a internetovou kursovou sázkou rovnal, v roce 2011 bylo vloženo 60 procent vkladů do internetových kursových sázek V celkovém součtu (obou typů kurzových sázek) bylo do hry vloženo 16,4 mld. Kč, tedy o 6,9 procenta více než v předchozím roce.

Pokles vložených částek zaznamenaly loterie. Vložené částky u loterií poklesly o 42,3 procenta na čtyři mld. Kč a příjmy ze hry zůstaly hluboko pod úrovní roku 2010. Kasina vykazují mírný pokles vložených částek o 2,5 procenta na 8,7 mld. Kč, a naopak příjmy ze hry vzrostly o sedm procent na 1,7 mld. Kč.

V roce 2011 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 382 provozovatelů. Hry povolované Ministerstvem financí provozovalo 127 subjektů.

Z provozovatelů her povolovaných Ministerstvem financí zaujímá největší místo na trhu společnost Synot Tip s podílem 5,8 procenta na vložených částkách. Společnost se věnuje provozování kursových sázek a technických her. Převážná část jejích tržeb plyne z provozování interaktivních videoloterních terminálů. Druhé místo patří společnosti Tipsport.net s podílem 5,3 procenta na vložených částkách. Tato společnost se věnuje především internetovému kursovému sázení. Třetí největší společností je Bonver Win s podílem pět procent na vložených částkách a tato společnost se zabývá technickými hrami.

Související

Více souvisejících

loterie Česká republika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

včera

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Čaputová dorazila do Česka na svou poslední zahraniční cestu

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva dnes odpoledne na Pražském hradě přivítali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Čaputová touto dvoudenní návštěvou krátce před ukončením svého pětiletého mandátu zakončuje své rozlučkové zahraniční cesty.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Nebyla to ptačí chřipka. Lékaři popřeli tvrzení WHO o prvním úmrtí na světě

Muž z Mexika nakažený ptačí chřipkou zemřel v důsledku chronických chorob, ne na infekci tímto virem, uvedlo podle serveru The Economic Times tamní ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulou středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Mělo jít o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka. 

včera

Vyšetřování odhalilo motiv střelce z FF UK. Chtěl se pomstít

Muž, který loni v prosinci střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a také dříve v Klánovickém lese a obci Hostouň, jednal samostatně. Podle závěrů vyšetřování, které zveřejnil server Seznam Zprávy s odvoláním na policejní zdroje, se nechtěl pomstít konkrétní osobě, ale celé společnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy