Kalousek se přepočítal: Lidé neutrácí a topí se v dluzích!

Praha – Domácnosti se zadlužují stále víc. ČTK dnes zveřejnila, že oproti květnu se v červnu zvýšily dluhy domácností o 4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ČNB. Zároveň ale lidé méně utrácí, což se ukazuje na výběru DPH.

Ministr financí Kalousek (TOP09) totiž na daních stále vybírá méně, než očekával, když nadvakrát sazbu DPH zvyšoval. Co z toho vyplývá? Když obě informace spojíme dohromady, tak zjišťujeme, že propad tuzemské ekonomiky spolu s táhnoucí se krizí v eurozóně žene občany do náručí exekutorů. Lidé totiž již nemají na to, aby utráceli jako v době před krizí a zároveň si musí půjčovat více, aby vůbec přežili. Vyrážejí tím ale pouze klín klínem. Občané i stát se tak dostávají do bludných kruhů, které jsou vzájemně propojené.Ten občanský kruh spočívá v tom, že si lidé v minulosti nabrali hypotéky a půjčky na auta, dovolené, vybavení domácnosti nebo domy. Do začátku krize v roce 2008 totiž v ČR panovala uvolněná nálada a nikdo se nebál, že by se mohl dostat do problémů se splácením. Krize však všechny probudila z letargie. Lidé jsou mnohdy bez práce nebo se jim snížily platy. Pokud k tomu připočteme zpackaný zákon o exekutorech od exministra Pospíšila (ODS), který dovolil exekutorům účtovat si nemorální peníze za svou „práci“, tak lidem nezbývá, než si na splacení jedné půjčky vypůjčit peníze další. A firem, které vám půjčí jen na občanku je mnoho. Samozřejmě vám ale půjčí s adekvátním úrokem blížícím se lichvě.Bludný kruh státu je s tím občanským velmi úzce spojen. Lidé, protože jsou často bez práce, žijí ze sociálních dávek. Ty zvyšují schodek rozpočtu. Navíc když člověk nemá peníze, logicky šetří na výdajích. Proto se také Miroslav Kalousek přepočítal se zvýšením DPH, kdy očekával vyšší výběr daní, kterým chtěl zalepit obrovské díry ve státním rozpočtu.Jenže ono zvýšení DPH lidi ještě více odradilo od větších nákupů. Kalousek tak vybírá méně nejen na DPH, ale také na dalších daních spojených s podnikatelským sektorem. Kvůli menším tržbám totiž podniky krachují a zmenšují výrobu. Což je spojeno s propouštěním a zvyšující se nezaměstnaností. A jsme opět na začátku u občanského bludného kruhu.Řešení je však v nedohlednu. Kalousek spolu s Nečasem stále žijí v iluzi, že dělají vše správně v rámci rozpočtové zodpovědnosti a nějaké změny v daňových zákonech jsou v nedohlednu. Přestože mnoho ekonomů přičítá Kalouskově politice propad českého hospodářství v době, kdy všechny sousední státy rostou.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce daň

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy