Praha chce Inchebě vypovědět smlouvu o nájmu Výstaviště

Praha - Pražští radní schválili v úterý dodatek smlouvy mezi společností Incheba a Prahou o správě pražského Výstaviště, sdělil radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Dodatek umožní předčasně skončit nájemní smlouvu k lednu 2015, původní smlouva má platnost do roku 2016.

"Cílem dlouhodobého jednání s provozovatelem Výstaviště Praha je dohoda na předčasném ukončení nájmu a převzetí areálu pod správu Prahy. Stav bývalého Parku kultury a oddechu Julia Fučíka je doslova alarmující a je třeba s ním něco dělat. Do budoucna si dokážu představit, že nalezneme investora, který by toto místo přeměnil v malý pražský Prátr, jelikož sem patří spojení zábavy, kultury a sportu," uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Město podle radního na základě dodatku s Inchebou bude mít tak možnost řešit, co s areálem Výstaviště bude dál. "Budeme se zabývat tím, zda jsme schopni to ufinancovat sami, nebo budeme hledat partnera ve smyslu investora," vysvětlil Novotný. Incheba může být podle jeho slov jedním z možných nájemců, kteří se po roce 2014 na Výstavišti objeví a využijí dané prostory. Podle znaleckého posudku, který si Praha nechala vypracovat, je areál holešovického Výstaviště pronajmutelný v současnosti za 20,8 milionu ročně, což je téměř o 40 milionů méně než doposud.

Smlouvu se společností Incheba Praha, které město pronajímá holešovické Výstaviště, uzavřela metropole v roce 2001. Incheba tehdy nabídla magistrátu převod některých nemovitostí na území Výstaviště do vlastnictví města.

Kvůli povodním v roce 2002 se smlouva výrazně změnila, nájemné se snížilo na deset milionů korun. Společnost ovšem investiční plán neplnila, do roku 2007 investovala 50 milionů korun místo slíbených 300 milionů korun.

Jednání o zrušení smlouvy zastavil požár Průmyslového paláce a následné komplikace kolem vyplácení pojistného plnění. Společnost Incheba podepsala s městem před dvěma lety nový dodatek k nájemní smlouvě pražského Výstaviště. Nájem se zvýšil o 50 milionů korun ročně a Incheba se zavázala, že vyplatí městu peníze z pojistky. Platnost smlouvy se navíc krátila, původně měla platit do roku 2062, podle nového znění měla skončit právě v roce 2016.

Celé západní křídlo Průmyslového paláce shořelo 16. října 2008. Radní hlavního města tak na čtyřleté výročí této události chce ukončit dlouholetý spor se společností Incheba. Krok musí posvětit ještě zastupitelé.

"Pokud by se dodatek nepodepsal, tak bychom museli přistoupit k okamžité výpovědi Inchebě a tomu chceme zabránit. Mohlo by to znamenat dlouholetý soudní spor," uzavřel Novotný s tím, že Incheba s dodatkem souhlasí a vše tedy závisí na zastupitelích města.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha veletrhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy