Kdo jsou nejlepší čeští exportéři?

Praha - Jubilejní 15. ročník soutěže Exportní cena DHL UNICREDIT představil své letošní vítěze, záštitu převzala vládní agentura CzechTrade. Do finále letošního ročníku se dostalo 106 společností, firmy soutěžily v šesti hlavních kategoriích, informovali agenturu Mediafax o výsledcích pořádající firmy.

"Mě osobně velice těší, že se na stupních vítězů pravidelně objevují společnosti, které již slavily úspěchy v předchozích ročnících. Je tomu tak i v letos a tato skutečnost jen potvrzuje, že Exportní cena DHL Unicredit má v segmentu malých a středních firem své pevné místo a tradici," uvedl obchodní ředitel DHL Express CZ Luděk Drnec.

V kategorii středně velká společnost zvítězila společnost BAUER TECHNICS, s.r.o., která se specializuje na stavby a technologické systémy pro velké zemědělské farmy pro chov hospodářských zvířat.

V sekci malá společnost se na stupních vítězů objevila společnost PBS ENERGO, a.s. Firma vyrábí parní a expanzní turbíny a navazuje na výrobu energetických zařízení v PBS Velká Bíteš, a.s.

Vítězem kategorie xportér regionu – Plzeňský kraj se stala společnost REPLAST PRODUKT.

Exportérem teritoria pro Německo první místo získala společnost VÚK, která si odnesla ocenění i za 3. místo v kategorii středně velká společnost.

Zbývající dvě ocenění, a to nejúspěšnější klient CzechTrade a nejúspěšnější klient CzechTrade Plzeňského kraje získaly UNISTAV, který je dodavatelem staveb a TS Plzeň, a. s., která je prodejcem hydraulických a vulkanizačních lisů.

Celkový obrat soutěžících firem dosáhl necelých 22 miliard korun, což je proti loňskému roku nárůst o téměř pět miliard. Podíl exportu na celkovém obratu získal za všechny soutěžící společnosti více než polovinu, konkrétně 56,72 procenta.

Související

Ilustrační foto

Zvednou se ceny zeleniny? Zemědělci prozradili víc

Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku těchto komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, sdělil dnes ČTK mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Více souvisejících

cena dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy