RWE čeká další soudní bitva. Gazprom se odmítá vzdát!

Praha - K Obchodnímu soudu ve Vídni se kvůli prohrané arbitráži s RWE Transgas odvolala společnost Gazprom Export. Arbitráž podle pátečních informací Gazpromu špatně aplikuje závazné normy evropského práva na ochranu hospodářské soutěže, čímž je v rozporu s nadřazeným právem EU.

Spor se vyvinul ohledně nenaplňování smlouvy o dodávkách plynu do České republiky a právě Obchodní soud ve Vídni je v tomto případě z hlediska práva odpovídající institucí, která může zrušit arbitrážní rozhodnutí učiněné na území Rakouska.

"Rozhodnutí arbitráže současně dovoluje společnosti RWE Transgas udržet si její dominantní postavení v zemi po celou dobu trvání kontraktu, což má za následek omezení hospodářské soutěže. To je ovšem také v přímém rozporu se závaznými normami EU," uvádí zpráva firmy Gazprom Export.

Arbitráž v říjnu 2012 prohlásila za platnou tu část dodatku 1 ke smlouvě mezi oběma společnostmi, která stanoví, že česká dceřiná firma německého koncernu může omezit svou povinnost odebírat plyn v tomtéž objemu, jaký skupina Gazprom dodává na český trh přímo.

Podle vyjádření Gazpromu však byla symetrická část stejného dodatku současně prohlášena za neplatnou. Tato část stanovila, že Gazprom Export má právo zvýšit povinný odběr pro RWE Transgas v objemu, který RWE dodá mimo Českou republiku na trhy, kde skupina Gazprom také působí.

Související

RWE

Česko zvažuje nákup největších zásobníků plynu od RWE s dotací EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje, že by si stát koupil největší zásobníky zemního plynu v Česku. Jde o zařízení, které vlastní firma RWE Gas Storage z německé skupiny RWE. Úřad nákup zásobníků v minulých týdnech doplnil mezi projekty, kterými chce posílit energetickou infrastrukturu, a tím i bezpečnost země, uvedl dnes Radiožurnál. 
RWE

Ceny energií podle šéfa RWE zůstanou několik let na vysoké úrovni

Ceny plynu a elektřiny zůstanou ještě několik let na vysoké úrovni. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung to uvedl šéf německého energetického koncernu RWE Markus Krebber. Zdražování energie, ke kterému přispívá válka na Ukrajině, je nyní hlavním motorem růstu inflace v Německu i dalších zemích.

Více souvisejících

RWE plyn arbitráž

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy