Česko má rok na odvrácení bankrotu

Praha - Česká republika má pouze rok na to, aby odvrátila státní bankrot. Po volbách musí být sestavena vláda, která bude ochotná prosazovat radikální reformy, jinak přijde kolaps české ekonomiky, zdůraznil exministr financí Vlastimil Tlustý.

"Buď se provedou rychlé reformy, a pak k bankrotu nedojde, nebo naše ekonomika směřuje nevyhnutelně na ledovec," řekl Tlustý.

Poslanec po vzoru prezidenta Václava Klause přirovnává řízení společnosti a státní ekonomiky k velkému parníku, který má dlouhou reakční dobu, a je u něj velmi těžké odhadnout, jak intenzivní změna kurzu je zapotřebí, aby byl efektivně usměrněn. "Česká republika ještě má nějaký prostor, jak ekonomiku zachránit, ale už toho prostoru mnoho nezbývá. Na potřebné kroky máme maximálně rok," uvedl.

Za nezbytné považuje Tlustý sestavení vlády, která bude po volbách účinná opatření ochotná a schopná prosadit. Sestavení vlády přitom bude závislé na rozhodnutí prezidenta, jenž úkolem pověří konkrétní osobu. Obvykle, ovšem ne nutně, to bývá lídr vítězné politické strany. "Už nevím, na koho spoléhat. Zbývá jenom pan prezident. Doufám, že ten po volbách přijde a řekne, podívejte se, takhle to dál nejde. Vláda musí vzniknout taková, která tyto kroky udělá. Je jedno, kdo má kolik hlasů, je potřeba, aby vládu sestavil někdo, kdo si vezme všechno na odpovědnost a nepopulární řešení, která prostě budou bolet, udělá," řekl Tlustý.

Z kritického stavu veřejných financí viní především exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a současného šéfa resortu financí Eduarda Janotu. Právě ti nebyli schopni velmi dlouho uznat, že se na Česko valí ekonomická krize, která veřejnému rozpočtu zasadila další rány. Jejich současné proklamace jsou podle Tlustého stejně lživé, protože krize podle něj rozhodně neskončí ani tento, ani příští rok. "Jsou to typické Janotovy za mlhou schované vize, které říkají, že stane-li se pět zázraků, tak bude lépe. Ale tyto zázraky se nestanou a lépe nyní nebude," konstatoval Tlustý.

Rozpočet, který Janota sestavil, označuje také za katastrofu. "Janota odmítl ušetřit korunu na chodu státu, zatížil ekonomiku vysokou spotřební daní, vyšší DPH, prosazuje posílení daňové progrese, která už nyní v podstatě existuje. Žádný z jeho kroků nezmírňuje krizi, naopak všechny jeho kroky prohlubují krizi. Neříkám, že by ministr financí mohl odvrátit ekonomickou krizi, ale nemusel by ji prohlubovat," uvedl poslanec.

Tlustý poukázal na to, že Janota svými názory a opatřeními, která realizuje, stojí někde mezi sociální demokracií a komunisty. Vůbec proto nechápe, jak ho může ODS vydávat za pravicově smýšlejícího ministra. "Janota prosazuje vysloveně levicové koncepty, které hájí sociální demokraté a komunisté, a ODS se přitom k němu hlásí jako ke svému ministrovi," upozornil na paradox Tlustý.

Janota je podle Tlustého černou ovcí kabinetu Jana Fischera, který jinak poslanec hodnotí veskrze pozitivně. "Myslím, že Fischerova vládá, zvláště premiér a někteří ministři dělají, co mohou a jsou úspěšní. V rámci tohohle týmu škodí Janota," uvedl Tlustý s tím, že právě schopná Fischerova vláda plně legitimizuje jeho rozhodnutí z jara minulého roku vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. "Fischerova vláda je mnohonásobně lepší než Topolánkova. A abych byl korektní, tak ministr Janota je pořád lepší, než byl ministr Kalousek," dodal Tlustý.

Poslanec zdůrazňuje, že opatření, která by nyní krizi zmírnila, jsou především omezení nákladů na chod státu, daňové úlevy pro fyzické osoby, živnostníky i firmy, které by jim opět dovolily dýchat, a státní zakázky pro střední a malé české podniky, které by zaměstnaly velké množství lidí.

Související

ČSSD

Smělý plán na záchranu ČSSD? Mezi politiky koluje zásadní text

Praha - Tím, že byl Miloš Zeman opět zvolen prezidentem, je velice pravděpodobné, že přijde také znovuzrození ČSSD. Právě Zeman by totiž mohl být oním hybatelem změny, který vytáhne sociální demokraty z propasti. Myslí si to exposlanec a exministr Vlastimil Tlustý.

Více souvisejících

Vlastimil Tlustý bankrot Česká republika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

Tusk: Bezpečnost Evropy závisí na Polsku. Západ nás neochrání

Polský premiér Donald Tusk v úterý řekl, že Evropa je v současnosti v oblasti bezpečnosti závislá na Polsku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy