Za zdražením povinného ručení stojí levice! Děkujeme, rýpla si ODS!

Praha - Novela zákona o pojišťovnictví, která nutí pojišťovny odvádět tři procenta pojistného na financování hasičů a dalších záchranných služeb, prošla v úterý druhým čtením. Okolo problematiky se strhla diskuse, zda pojišťovny zdraží či zanechají současné sazby pojistného.

"Vážení spoluobčané, až vám vaše pojišťovna pošle účtenku na vyšší povinné ručení, poděkujte komunistům a sociálním demokratům za vyšší přerozdělování," deklamoval poslanec Boris Šťastný (ODS). Občanští demokraté se pokusí podle jeho slov novelu ve třetím čtení zastavit.

Návrh je čistě levicový, hasiče a ostatní záchranné složky by podle něj měl platit stát, proto občané platí daně, tvrdí. "Zítra se může dostat do situace, kdy se takto budou platit holínky a čepice policistů nebo pistole vojákům. Příště se můžeme rozhodnout, že budeme takto finančně zajišťovat českou armádu," rozohnil se poslanec.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ale naopak pojišťovny nakonec vydělají, protože budou mít menší výdaje, pokud budou mít hasiči pořádné vybavení. Je přesvědčený, že se povinné ručení nemůže kvůli novele zdražit. Pokud by ale skutečně ke zdražení došlo, chce Tejc v příštím volebním období iniciovat změnu systému výběru pojistného.

Jeden z předkladatelů novely Rudolf Chlad (TOP 09) pak poznamenal, že i nejmenší česká pojišťovna Slavia vydělává ročně na povinném ručení čtvrt miliardy korun, peníze tedy v systému podle něj jsou.

K novele načetli zpravodajové výborů komplexní pozměňovací návrhy, o nichž se rozhodne v závěrečném sněmovním čtení.

Související

Ilustrační foto

Povinné ručení opět zdražilo, řidiči v průměru zaplatí 6744 korun

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v únoru pokračovaly v růstu. Průměrná cena povinného ručení dosáhla 6744 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Od ledna povinné ručení zdražilo o 49 korun, proti loňskému únoru o 278 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Více souvisejících

povinné ručení Boris Šťastný pojišťovny

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy