Další zdražení potravin? Kalouskova koalice cosi chystá!

Praha - Po čtyřech letech od schválení zákona o významné tržní síle (ZVTS) navrhují koaliční poslanci Jaroslav Plachý (ODS) a František Laudát (TOP 09) jeho úplné zrušení. Zrušení zákona by ale nemělo pohnout s cenami potravin, řekl ve čtvrtek prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

"Stávající podoba ZVTS i pokusy o jeho novelizaci neřeší zásadní problémy, které tato legislativa přináší," píší poslanci, podle nichž jde o byrokratickou zátěž pro dodavatele a odběratele, navíc se zpochybňuje slučitelnost zákona s evropskou legislativou. Podle Plachého nebude mít poslanecký klub ODS se zrušením zákona problém. "Byl jsem zpravodajem tisku v roce 2009 a beru jako prohru, že tehdy prošel," řekl Mediafaxu Plachý. Jde podle něj o legislativní zmetek, který pouze vytváří právní nejistotu.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík o nápadu zatím neslyšel. "Každý poslanec má právo podat legislativní návrh," poznamenal předseda, klub TOP 09 se bude jistě zrušením normy zabývat.

Zásadně proti je předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD). "Jde o jediný zákon, který drží řetězce alespoň trochu pod krkem," odpověděl Mediafaxu, podle něj má podobný názor i většina sociální demokracie.

"Zrušení zákona o významné tržní síle bez toho, aby byli dále chráněni jen malí a střední podnikatelé, nepomůže snížení cen potravin, a naopak může posílit pozici oligopolů," řekl Mediafaxu předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který ale zároveň poděkoval koaličním poslancům za budoucí debatu o tomto zákonu, který se stal jednou z vlajkových programových lodí opozičních VV.

Předkladatelé návrhu argumentují, že koncentrace obchodních řetězců je v ČR na rozdíl od západních zemí mimořádně nízká, a proto nemá jejich regulace smysl. Poměry pěti největších oproti celému trhu jsou v ČR v hodnotách okolo 41 procent, tři největší zabírají 27 procent a pouze největší (Ahold) necelých deset procent trhu podle maloobchodních tržeb. Například v Belgii nebo v Rakousku zabírají tři největší řetězce přibližně 55 procent trhu. Oproti tomu tři hlavní dodavatelé piva zabírají 75 procent trhu, u minerálních vod jde o více než 80 procent.

Nelíbí se jim ani to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal brát - místo posouzení jednotlivých vztahů mezi dodavatelem a odběratelem - jako firmy s významnou tržní silou ty, které mají obrat vyšší než pět miliard korun. Nesouhlasí ani s postupem úřadu, podle kterého nyní má dokazovat, že jde o významnou tržní sílu samotný odběratel, nikoliv sám úřad.

Zákon také zakazuje prodej za nižší než nákupní ceny. "Za situace, kdy desetina obyvatel je na či pod hranicí chudoby, odměna za práci dvou třetin práceschopného obyvatelstva nedosahuje ani průměrné mzdy, je nutno považovat takovouto regulaci za nežádoucí," podotýká důvodová zpráva, podle které se podíl zboží nakoupeného v "akcích" stále zvyšuje, nyní je již 41,5procentní.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle Plachého odstoupilo v posledních dnech od záměru zákon zrušit a přepracovat. "To nás s panem poslancem Laudátem nadzvedlo," řekl Plachý. Ministerstvo může podle jeho mínění funkční části zákona přepracovat i po jeho případném zrušení. "Žádné škody nevzniknou, běžící spory se zastaví," vysvětlil poslanec.

Podle Juračky se ceny potravin nezmění, na to je v ČR příliš velká konkurence, která je drží při zemi. Zákon jako celek je podle něj špatný. "Stát vstupuje do soukromoprávních vztahů," vysvětlil, navíc se podle něj připravuje na evropské úrovni sjednocující norma, takže místo dalších novel by bylo lepší počkat na ni. Jinak by byl pro regulaci nejenom obchodníků, jak nyní zákon stanovuje, ale i dodavatelů. Některé části zákona, například povinnost fakturování rychloobrátkového zboží do 30 dnů, by pak nejradši zapracoval například do zákona o cenách.

Návrh by v případě souhlasu zákonodárců měl zrušit zákon o významné tržní síle v den vyhlášení.

Související

Poslanecká sněmovna

Koalice bude ještě jednat o podpoře penze náročných profesí a bonusu za dítě

Koaliční strany budou ještě jednat o tom, zda ve Sněmovně podpoří zavedení dřívější penze pro náročné profese či pro záchranáře a bonus 500 korun k důchodu za vychované dítě. Dolní komora o návrzích rozhodne 30. července na svolané mimořádné schůzi. Novinářům to dnes řekla předsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO). V koalici na návrzích shoda nebyla.
Jana Maláčová (ČSSD)

Vláda má v pondělí řešit zvýšení přídavků na děti. Koalice se přiblížila dohodě, tvrdí Maláčová

Návrh na zvýšení přídavků na děti by měla v pondělí projednávat vláda. Vládní koalice se přiblížila k dohodě na podobě úpravy dávky. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jak kompromis vypadá, nechtěla přiblížit. Vládní strany se dosud nemohly shodnout na tom, kolik dětí by mělo dávku dostávat. Dohoda naopak byla na zvýšení částek o 26 procent od ledna.

Více souvisejících

koalice zdražování potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy