RWE prodala plynovody v Česku. Jde o dobrý tah?

Praha - Německý energetický koncern RWE ve čtvrtek oznámil, že prodává konsorciu pojišťovny Alianz a Borealis Infrastructure společnost NET4GAS, která provozuje českou plynovodní síť. Uvedla to mluvčí RWE Annett Urbaczka.

„Dnes podpisem smlouvy s konsorciem Allianz a Borealis Infrastructure stvrdila RWE prodej svého stoprocentního podílu v českém nezávislém přepravci plynu NET4GAS," řekla mluvčí. Podle kontraktu konsorcium nabude akcie společnosti v hodnotě téměř 1,6 miliardy euro. Celá transakce má být dokončena ve druhém pololetí letošního roku.

„S prodejem do rukou Allianz a Borealis Infrastructure se nám pro NET4GAS podařilo najít velmi spolehlivého dlouhodobého investora. Jsme přesvědčeni, že kupující konsorcium je nejlepší volbou pro další rozvoj společnosti v zájmu všech zúčastněných stran," prohlásil předseda představenstva RWE AG Peter Terium. „Prodej NET4GAS je dalším milníkem našeho divestičního programu, který upevní naši kapitálovou základnu a finanční sílu," dodal Terium.

NET4GAS je držitelem výhradní licence pro přepravu plynu (TSO) v České republice. Společnost provozuje více než 3600 km plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Ilustrační fotografie. Komentář

Česko chce energetickou nezávislost na Rusku, pomoci mohou nové plynovody. Má to ale háček

Možná to ještě není všem lidem v Čechách jasné, že i kvůli neschopnosti lidí, jako jsou Andrej Babiš či Karel Havlíček z ANO, kteří „zaručeně“ rozumí energetice, má Česká republika v právě probíhající energetické krizi velký problém. Nejen s cenami, ale s tím, že už mohla mít v zemi položené potřebné plynové potrubí k zemím s mořskými přístavy, jako třeba do Polska (viz slovenská úspěšně otevřená plynová stavba), z něhož mohl proudit nejen plyn z LNG terminálů, ale nemá. Navíc osm let vlády populistů a socialistů nevedlo ani k obnově dodávek třeba od norských dodavatelů plynu (proč, vždyť přece ruský plyn byl levnější) nebo jiných.

Více souvisejících

Plynovod RWE Energetika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy