Loňský rok byl zabijákem slevových portálů. Jak si vede zbylým?

Praha - V Česku ubylo za posledních 12 měsíc 60 slevových portálů, zůstává jich 79. Proti úpadku, hlavně menších serverů, ale naopak posilují velké slevové weby, jejichž tržby během zimy meziročně stouply o 10 procent na 800 milionů korun, uvedly v úterý vyhledávač slev Skrz.cz a slevový server Vykupto.cz.

"Náš obrat se ve srovnání s loňskou zimou zvýšil o 38 procent. Mezikvartálně jsme od podzimu zaznamenali 11procentní růst. Nejvíce se daří pobytům, módě a zboží, zejména nábytku," popisuje Tomáš Bátrla z českého slevového serveru Vykupto.cz.

Češi přitom nejvíce utráceli za pobyty a zájezdy, nejčastějším kupovaným artiklem však bylo zboží, jehož podíl se meziročně zvýšil z 10 na aktuálních 14 procent. Ještě výraznější je přitom trend nákupu zboží zřetelný při pohledu na rozložení nabídek, kde zboží a móda tvoří v součtu více než 60 procent poptávky.

Proti tomu pobyty se sice na poptávce z hlediska počtu nabídek podílejí pouze necelými 10 procenty, na obratu celého trhu mají však skoro 50procentní podíl. Jen v zimě za ně Češi utratili na slevových serverech 420 milionů korun. "Proti loňské zimě jsme u pobytů zaznamenali výrazný nárůst o 53 procent," doplnil Bátrla.

Podle Petra Kováčika z vyhledávače slev Skrz.cz přitom nejvíce překvapily rostoucí prodeje v lednu. Klasicky po Valentýnu naopak přišlo těžší období, kdy zákazníci moc nenakupovali. "Rozpočty domácností jsou hodně napnuté, což souvisí především s obdobím daňových přiznání a šetřením před létem," zakončil Kováčik.

Výsledky analýzy podpořily rovněž data Českého statistického úřadu, které poslední měsíce ukazují na rozmach internetového prodeje zboží, navzdory stále klesajícím tržbám maloobchodníků v Česku.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 
Policie ČR, ilustrační fotografie

Slevový portál podváděl klienty, policie obvinila jednoho muže

Policisté obvinili šestačtyřicetiletého muže v případu podvedených klientů slevového portálu Slevy z hor. Zaplatili si pobyt, ale čerpat ho nemohli. Za zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění muži hrozí dva až osm let vězení. Škoda se blíží k 21 milionům korun, podvedených klientů bylo 4401. Na webu policie o tom informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. "Vyšetřování rozsáhlého případu stále pokračuje," dodala.

Více souvisejících

slevové servery internet nákupy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 25 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy