Práce na léto: Máme pro vás 10 tipů, kde ji hledat

Praha - Patříte mezi ty, kteří nedostatek finančních prostředků řeší brigádami, ale letos hledáte marně? Právě pro vás máme desítku pracovních míst, která jsou během letní sezóny často neobsazena.

Letních brigád a krátkodobých prací je letos opět méně než v minulých letech. A to i přesto, že se během prázdnin nabídka pracovních míst vzhledem k dovoleným obvykle zvyšuje.

Přivýdělek v podobě brigády již zdaleka není dominantou studentů, přibývá totiž lidí, kteří si během léta přivydělávají ke svému platu či podpoře v nezaměstnanosti.

Pokud se řadíte do některé z těchto skupin, mějte na paměti, že při hledání brigády v letních měsících horko těžko narazíte na nenáročnou a královsky placenou pozici. Nejlepší místa jsou rychle obsazena, proto neztrácejte čas a hledejte s předstihem. Při shánění práce se orientujte na odvětví služeb a fyzicky náročnější práce například ve stavebnictví.

Pracujte v obchodě

Právě v obchodech máte při hledání brigády největší šanci. Především pokud budete hledat práci ve skladu, jako doplňovač zboží v supermarketu či v přímém prodeji.

Práce v pekárně

Pokud vám nevadí práce s těstem, hledejte práci v pekárně. Připravte se však na fyzicky náročnou práci během nočních směn. Celou dobu budete sice v pohybu, ovšem práce není tak jednotvárná, jak by se mohla na první pohled zdát.

Sezónní práce na poli

Dáváte přednost práci na čerstvém vzduchu? Budou pak pro vás ideální sezónní práce na poli či v sadech. Stačí jen obvolat větší farmy, které přes léto přijímají i desítky brigádníků. Obvykle je najímají například na sběr jahod. Připravte se však na náročnou práci.

Pracujte v pohostinství

Během letního období mnohé restaurace otevírají venkovní zahrádky, na něž přijímají nové zaměstnance. Stačí se porozhlédnout v okolí. Ve větších městech pak mají dveře stále otevřené nejrůznější rychlá občerstvení.

Prodávejte zmrzlinu

Stánkový prodej zmrzliny je u brigádníků velice populární a zvládne ho skutečně každý. Stačí mít potravinářský průkaz, který vám za pár stovek vydá praktický lékař. Obsluha stroje na mraženou pochoutku navíc není nijak náročná.

Umývání oken na čerpací stanici

K této brigádě nemusíte umět žádné speciální dovednosti, stačí jen mít smysl pro čistotu a detail. A navíc je třeba se obrnit proti nepříjemným řidičům. Nevýhodou však zůstává, že čerpadláři své brigádníky obvykle neplatí a ti jsou odkázáni na drobné, které dostanou od řidičů. Za celý den práce to však pár stovek může vynést.

Nechte se zaměstnat na stavbě

Během příznivého počasí zažívají stavaři žně, proto je každá síla navíc na stavbě vhod. Dá se zde také slušně vydělat, pokud se tedy nebojíte tvrdé práce a v některých případech i těžkých břemen.

Práce na festivalu nebo v kempu

Léto se nese ve znamení hudebních festivalů a zaplněných kempů. Jde o sice nárazovou práci, můžete si ale za relativně krátkou dobu přijít i k několika tisícovkám. Brigádu zde najdete jako obsluha stánků s občerstvením nebo při uklízení areálu.

Jděte na placenou stáž

Pokud studujete a ve svém studijním oboru se chcete rozvíjet i během prázdnin, přihlaste na se na placenou stáž. Finanční ohodnocení sice nebude tak vysoké, získáte alespoň zkušenosti a tím pádem i výhodu při hledání zaměstnání po studiích.

Pracujte v Call centru

Požadavky call center na brigádníky jsou poměrně malé. Většina call center po svých zaměstnancích nepožaduje ani formální oblečení. Stačí jen pozitivní naladění promítající se do hlasu při telefonátech. Tato práce je navíc flexibilní a poměrně slušně placená.

Mzdy se od loňska nezměnily

Hodinová mzda se oproti loňsku nemění. Hodina brigády je ohodnocena mezi 60 a 130 korunami, záleží však na regionu. V ekonomicky slabších regionech se pohybuje kolem 80 korun, zatímco v Praze od 80 korun.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce brigády

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy