Černí pasažéři obelhávají revizory přes SMS jízdenky! Přečtěte si, jak

Praha - Černí pasažéři městské hromadné dopravě našli nový trik. Navzájem si totiž sdílejí SMS jízdenky, díky tomu tak může na jednu cestovat více lidí.

Z revizorů většině lidí, zvláště těm, kteří cestují na černo, naskakuje husí kůže. Před časem vývojář Petr Pechoušek spustil aplikaci na mobil FareBandit, ve které se lidé na revizory vzájemně upozorňují. Lidé, kteří aplikaci používají, našli ale ještě jeden trik, jak ji lze využít.

Pomocí FareBandit sdílejí SMS jízdenky, hned několik lidí, tak může cestovat na jednu jízdenku. "Můžete si třeba do mobilu uložit své vlastní číslo pod názvem DPP a jízdenku si přepošlete sami sobě. Vypadá pak jako doručená," citoval portál Aktuálně.cz studenta Petra, který aplikaci používá.

Sám autor aplikace se ovšem od této další funkce distancuje. "Do situace se nesnažím nijak zasahovat. Informace mám, stejně jako ostatní, pouze z medií a komentářů v aplikaci. Sdílení SMS vzniklo vlastně spontánně bez mého přičinění. Myslím, že i řešení se časem 'vyklube' přímo z komunity. Já osobně s tím nic nehodlám dělat," uvedl autor Petr Pechoušek na facebookovém profilu aplikace.

Také dopravní podniky proti sdílení a přeposílání SMS jízdenek bojují. "Zavádíme systém, jak proti podvodům ze strany uživatelů Fare Bandit postupovat," uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řeháková. Revizoři si navíc mohou kód a telefonní číslo, na které byl odeslán, ověřit, nicméně většinou to nedělají.

Největším hitem je přeposílání v Praze, ale falešné SMS jízdenky využívají i cestující v dalších městech - Ostravě, Plzni či Ústí nad Labem. Některé dopravní podniky v boji s černými pasažéry uvažují o tom, že by číslo, na které byla poslána SMS jízdenka, která byla zneužita, zablokují.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy