Ředitel ČEZ Martin Roman je nominován na Ropáka roku

Praha - Na Ropáka roku byl nominovaný ředitel ČEZ Martin Roman za prosazování modernizace elektrárny Prunéřov, sdělil ve čtvrtek agentuře Mediafax Jan Srytr z Ekologického právního servisu. Na jeho nominaci se shodly organizace Ekologický právní servis, Greenpeace a sdružení Chomutov - pod pokličkou ČEZ.

"Martina Romana nominujeme za jeho neutuchající snahu učinit z České republiky uhelný skanzen Evropy. V minulém roce se tomuto cíli ČEZ přiblížil, když velmi arogantním způsobem a v rozporu se zákonem prosazoval technicky zastaralou rekonstrukci elektrárny Prunéřov. V době svých rekordních zisku tak ČEZ chce nadále šetřit na zdraví obyvatel severních Čech," prohlásil Srytr.

Organizace tvrdí, že společnost ČEZ se snaží prosadit modernizaci největší hnědouhelné elektrárny, která nesplňuje požadavky právních předpisů na nejlepší dostupné technologie, které by životní prostředí zbytečně nezatěžovaly a neznečišťovaly. Modernizace podle plánů ČEZ bude ve výsledném efektu produkovat zbytečné množství znečišťujících látek a oxidu uhličitého, a také plýtvat uhlím.

Anketu Ropák roku každý rok pořádá ekologická organizace Děti Země, letos je to již osmnáctý ročník. O vítězi ankety rozhodne komise složená z více než stovky vědců, publicistů, umělců, politiků a ekologických aktivistů. Výsledek letošního ročníku bude vyhlášen společně s anketou Zelená perla 30. dubna 2010 v Brně.

Související

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Andrej Babiš

Na Ropáka roku je 12 nominací, Babiš může vyhrát Zelenou perlu

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Více souvisejících

ropák a zelená perla roku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy