Urban lobbuje za prolomení těžebních limitů. Podívejte se

Praha – Stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban tvrdí, že bez uhlí se lidé neobejdou. Proto je podle něj důležité prolomit těžební limity. Souhlasí tak s názorem současného premiéra Rusnoka, který nevyloučil, že by jeho vláda na toho téma mohla v nejbližších dnech jednat.

„Bez uhlí se v budoucnu neobejdeme. Kdo říká, že ano, měl by také nastínit, jak si to představuje. Politické ideologie přinesly jen problémy se solární energií" tvrdí stínový ministr průmyslu a obchodu. Proto je podle něj logické prolomit těžební limity na Ústecku. „Na uhlí je závislá asi třetina republiky. Uhlí je levné. Pokračování těžby navíc zachrání asi osm a půl tisíce pracovních míst," uvedl dnes na Radiožurnálu Urban.

Nesouhlasí se starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem, který dlouhodobě bojuje proti prolomení limitů. Šťovíček říká, pro horníky bude práce jinde, hrozby o zániku pracovních míst považuje za účelové. „Pokud se limity těžby prolomí, tak to bude velmi výrazné zhoršení životních podmínek v Ústeckém kraji a konec rozvoje Litvínova. Bude to odliv mladých vzdělaných lidí, zhoršení životního prostředí, bude to pokles ceny nemovitostí," řekl starosta Litvínova pro ČTK. „Já osobně to chápu jako vůbec největší podraz na zdejší lidi po roce 1989. Tohle si dovolily jen totalitní vlády v minulosti, že obětovaly tento kraj a zdejší lidi na úkor nějakých výdělků," dodal Šťovíček.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban uhlí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy