Noví šmejdi v Česku? 5 triků podomních prodejců energií

Praha - Jsou neskutečně milí, dobře oblečení a celkově působí důvěryhodně. Navíc tvrdí, že jejich posláním je pomoci vám ušetřit. A právě na to nejen starší lidé často slyší. Jenže za maskou elegantního a poctivého obchodníka se může skrývat někdo úplně jiný.

Náhodně zvoní po domácnostech, a pokud jim zrovna někdo otevře, nabídnou mu tu nejlepší nabídku na odběr plynu na trhu. Nebo alespoň nabídku, o které tvrdí, že je nejlepší. Přečtěte si, jak to ale ve skutečnosti chodí.

1. Šaty dělají člověka

Pravidlo číslo jedna všech prodejců, kteří chtějí být úspěšní v podomním prodeji. Vzhled totiž za ně udělá polovinu práce. Přesně padnoucí oblek, upravený účes a vyčištěné společenské boty, to všechno automaticky vzbuzuje u lidí dojem, že mají co dočinění s úspěšným a schopným člověkem. Obzvláště, když oni sami mají na sobě domácí tepláky. A kdo by si nenechal poradit od někoho úspěšného, kdo se navíc chová tak uctivě a mile? „Prosím, pojďte dál".

2. Omezená nabídka

Podomní prodejci k vám často přicházejí s „nejlepší možnou nabídku". To je samo o sobě důvod zbystřit. Jediná nabídka je totiž podezřelá nabídka, obzvláště když její výhodnost dokládají jen slova. Málokterý z podomních prodejců totiž lidem nabídne srovnání celého trhu. Důvod je přitom jednoduchý, většinou jde o externí spolupracovníky jediného dodavatele, který „shodou okolností" je pro vás právě tím údajně nejvýhodnějším.

3. Nedostatečné informace

Pomalu vás vůbec nepustí ke slovu. Jenže pokud se pořádně zaposloucháte, můžete zjistit, že vám v záplavě superlativ o jeho nabídce ve skutečnosti neřekl příliš mnoho informací. V takovém případě je čas jej přerušit a začít se konkrétně ptát na vše, co vás zajímá. Dobře zvolená otázka jako „Můžete mi připravit kompletní kalkulaci v porovnání s mým současným dodavatelem?" nebo „Pro kolik společností jste mi schopný připravit nabídku?" totiž může rozbít celou iluzi schopného a úspěšného elegána a odhalit buď jeho samotnou neznalost, nebo to, že se snaží vyhýbavými odpověďmi něco zatajit. Často se však člověk ani jednoznačně nedoví, kolik bude vlastně celkově za rok platit.

4. Rozptylování a nátlak

Dalším z triků, ke kterým se někteří podomní prodejci uchylují, je rozptylování. Seriózní prodejce by vás měl nechat si v klidu přečíst smlouvu. Obzvláště pokud se máte zavázat na několik let. Jenže to často není v jejich zájmu. Podrobné prostudování smlouvy (na co si dát pozor, představíme v příštím článku) by totiž mohlo odhalit věci, o kterých se nezmínil. Například se může jednat o to, že s podpisem smlouvy je spojený i aktivační poplatek od 100 do 1000 Kč, vysoký sankční poplatek v případě, že budete chtít smlouvu vypovědět nebo třeba i to, že vám bude dodavatel měsíčně účtovat kromě samotné spotřeby také několik stovek za „ostatní služby. POZOR! Pokud se rozptylování nedaří, často se prodejci začnou uchylovat k přímému nátlaku. Tomu je obzvláště pro starší lidi těžké odolat.

5. Chameleon

Někteří se navíc nebojí rovnou lhát. Příkladem může být třeba příběh paní Malé. Té u dveří zazvonil pán, který se představil jako revizor plynoměru. Vše vypadalo věrohodně. Provedl „kontrolu" stavu a paní Malé dal k podpisu protokol. Jenže k protokolu přiložil i smlouvu na změnu dodavatele, kterou paní také podepsala. K jejímu překvapení pak byla po 4 měsících převedena k novému dodavateli, kde platí více než dříve a nemůže smlouvu vypovědět. Proto nezapomeňte, že kontroly a odpočet plynoměru jsou vždy předem hlášené. Nestyďte se případně vyžádat nějakou legitimaci.

Co mohou dělat ti, kteří takto naletí?

Pokud jste podepsali smlouvu nedávno a nyní ji chcete zrušit, máte dobrou šanci. Smlouvu je totiž možné vypovědět v zákonné lhůtě 30 dnů od podpisu bez udání důvodu. S tím zaměstnavatel podomního prodejce nic neudělá. Je to vaše právo.

Související

Ilustrační foto

Přímý prodej v Česku zažívá boom. Které zboží jde nejvíc na dračku?

Obrat společností, které se zabývají přímým prodejem, jako je Amway, Mary Kay, Oriflame nebo Vorwerk, vzrostl loni v Česku o 9,5 procenta na 7,67 miliardy korun. ČTK to dnes sdělili zástupci Asociace osobního prodeje ČR. Nejvíce se prodává kosmetika a produkty pro osobní péči, které dohromady představují zhruba třetinu trhu, následují se skoro 31 procenty výrobky pro domácnost a zboží dlouhodobé spotřeby, třetí nejprodávanější skupinou je wellness a doplňky stravy.
Ilustrační foto

Konec omezení prodeje o svátcích? Může na něj přistoupit Senát

Senát možná doporučí zrušit zákon, podle něhož musí mít velké obchody o vybraných státních svátcích zavřeno. Doporučil mu to jeho hospodářský výbor. Rozhodl se tak změnit novelu, podle níž by o svátcích mohly mít otevřeno velkoobchody. Podobná snaha TOP 09 o zrušení zákona byla při březnovém schvalování novely Sněmovnou neúspěšná. Senát se předlohou bude zabývat za týden.

Více souvisejících

prodejci podvod

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy